Companii

Opt manageri români conduc în Rusia afaceri de 10 mld. euro. Cine sunt cei care au pe mână afacerile Zara, Pepsi sau Avon din Rusia?

Opt manageri români conduc în Rusia afaceri de 10 mld....

Autor: Cristina Roşca

31.12.2014, 12:54 1260

România a exportat în ultimii ani tot mai mulţi manageri români care au preluat poziţii puternice în fruntea unora dintre cele mai mari companii din lume.

Ultimul exemplu este Adrian Viman, care a condus din 2007 afacerile Kaufland România. El va prelua începând din primăvara anului viitor conducerea operaţiunilor Kaufland din Germania o companie cu circa 700 de magazine şi afaceri nete (fără TVA de 19%) de 13,4 mld. euro anul trecut. El devine astfel cel mai puternic executiv român, depăşindu-i pe Călin Rovinescu – CEO-ul şi Preşedintele Air Canada sau pe Călin Drăgan – care conduce operaţiuni de 10 mld. euro pentru Coca Cola în Japonia.

Deşi managerii români sunt împărţiti în toate colţurile globului, un adevărat pol de expaţi români s-a construit în Rusia, unde managerii locali conduc companii precum Inditex (proprietarul Zara), Baltika Breweries (cel mai mare producător de bere din Rusia) sau PepsiCo. Ziarul Financiar a ales opt manageri care au pe mână afaceri de circa 10 mld. euro. Acesta nu este un top şi nu este exhaustiv.

@ Laurenţiu Dorobanţu  se află la conducerea operaţiunilor grupului Inditex - proprietarul Zara – în Rusia, unde are pe mână circa 450 de magazine şi afaceri ce depăşesc 1 miliard de euro.

@ Vladimir Vava este vicepreşedinte de vânzări al Baltika Breweries, cel mai mare producător de bere din Rusia, responsabil de vânzări anuale de peste 1,5 mld. euro.

@ Silviu Popovici conduce de trei ani producătorul de băuturi răcoritoare PepsiCo în Rusia, o afacere în valoare de 5 mld. euro anual.

@ Adina Pascu a lăsat conducerea fabricii P&G de la Timişoara pentru a deveni director general al celei mai mari fabrici din Europa a gigantului Procter&Gamble, aflată în Novomoskovsk, Rusia. Potrivit ultimelor date ZF fabrica are afaceri de câteva sute de milioane de euro.

@ Angela Cretu a condus timp de trei ani până în primăvara lui 2014 din poziţia de group vicepreşedinte Avon Europa de Est, un business alcătuit din şapte pieţe evaluat la circa 1 mld. dolari. Începând cu primăvara lui 2014 ea a preluat şi conducerea Avon Turcia, mutându-se timp de doi ani la Istanbul. Businessul Avon în Turcia este de circa 300 mil. dolari. Astfel, ea are pe mână opt ţări şi afaceri de 1,3 mld. dolari (peste 1 mld. euro).

@ Mihai Coliban este de mai bine de şapte ani creative director al BBDO Moscova unde coordonează activităţile de creaţie ale unor grupuri gigant precum Pepsi, Fritolay, P&G sau Baltika (Carlsberg). El are pe mână 30 de branduri şi coordonează o echipă de 20 de oameni.

@ Mircea Draja este potrivit ultimelor date ZF directorul general al Multon, companie rusească de sucuri pe care Coca-Cola a cumpărat-o în 2005 pentru 500 de milioane de dolari.

@ Ruxandra Stoian care a lucrat timp de 13 ani la firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România, a fost numită în primăvara lui 2011 partener al filialei PwC din Rusia, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Astăzi, la aproape 4 ani distanţă ea ocupă în continuare aceeaşi funcţie, potrivit profilului de pe reţeaua de socializare LinkedIn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO