Companii

Oraşele au devansat pentru prima dată mediul rural ca număr de locuinţe finalizate în 2015

Anul trecut, în toată ţara au fost construite circa 47.000 de locuinţe, din care 9% (4.500 de unităţi) reprezintă livrările din Bucureşti.

Anul trecut, în toată ţara au fost construite circa 47.000 de locuinţe, din care 9% (4.500 de unităţi) reprezintă livrările din Bucureşti.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.08.2016, 07:00 517

Mediul urban a atras anul trecut pentru prima dată mai multe locuinţe noi finalizate decât în mediul rural, cu o pondere de 52,8% din totalul locuinţelor construite, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, la un număr total de circa 47.000 de locuinţe finalizate anul trecut, aproape 25.000 se regăsesc în oraşe. Motivul principal al acestei creşteri este accentuarea încrederii dezvoltatorilor imobiliari în capacitatea de absorbţie de locuinţe noi în oraşe, sunt de părere consultanţii din piaţă.

„Dezvoltatorii au prins curaj şi au început să investească mai mult în oraşe. În plus, zonele metropolitane din jurul oraşelor sunt în continuă expansiune, fapt care face ca mediul urban să se extindă. Spre exemplu, în vestul Bucureştiului, în Chiajna, în urmă cu câţiva ani nu existau locuinţe aproape deloc, era un adevărat sat acolo. Astăzi sunt mai multe ansambluri rezidenţiale în zonă, considerate a fi parte din oraş“, spune Andreea Păun, consultant imobiliar independent, cu o experienţă de peste opt ani în cadrul firmei Colliers International. Ea mai subliniază că prin continuarea dezvoltărilor imobiliare atât în sectorul rezidenţial, cât şi ca investiţii în birouri şi centre comerciale oraşele mari, cu putere economică în prezent continuă să crească, lăsându-le în urmă pe cele din eşalonul al doilea.

„Se măreşte foarte mult ecartul între oraşele mari şi cele mai mici. Forţa de muncă şi universităţile atrag investiţii, de aceea oraşele universitare sunt mai dezvoltate. Se poate totuşi ca în anii următori să se mute atenţia şi pe oraşele mai mici, care devin competitive. În acest moment însă Clujul are 70.000 de studenţi, în vreme ce, spre comparaţie, Sibiul are 16.000 de studenţi anual. Diferenţa este vizibilă şi între Iaşi, cu 55.000 de studenţipe an, şi Galaţi, cu 13.000 de studenţi“, mai spune Andreea Păun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO