Companii

Oraşul transilvănean care a atras investiţii de 1 miliard de euro

Oraşul transilvănean care a atras investiţii de 1...

Autor: Bogdan Alecu

27.04.2013, 19:11 2265

Oraşul Sebeş din judeţul Alba, cu o populaţie de 32.000 de locuitori şi o rată a şomajului de sub 2%, a fost pus recent pe harta celor mai impor­tan­te centre de produc­ţie auto din România şi din regiune în urma investiţiei de 300 de milioane de euro anunţată de grupul german Daimler.

Grupul german va produce la Sebeş viitoarele generaţii de cutii de viteze pentru autoturismele Mercedes-Benz.  „Extinderea reţelei de producţie va include o locaţie suplimentară pentru asamblarea cutiilor de viteze, ce este concepută pentru a completa capacităţile noastre existente“, a spus Andreas Renschler, membru al consiliului de administraţie al Daimler, responsabil pentru producţie şi achiziţii publice pentru Mercedes-Benz Cars şi Mercedes-Benz Vans.

Oraşul Sebeş este situat pe viitoarea autostradă A1 Sibiu-Deva de pe Coridorul IV paneuropean, tronson care va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, conform datelor Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi, în timp ce până în 2016 vor fi finalizate şi tronsoanele dintre Timişoara şi Lugoj, respectiv Lugoj-Deva. Astfel, dacă planurile de pe hârtie vor deveni realitate, cutiile de viteze produse de Mercedes-Benz la Sebeş vor fi exportate direct pe autostradă până la Nădlac, iar de acolo pe autostrăzile deja existente din Ungaria atât către fabrica de la Kecskemet, cât şi către cele din Germania.

„Volumul investiţiilor realizate în zona Sebeş se cifrează în prezent la aproximativ 1 miliard de euro, fiind totodată create câteva mii de locuri de muncă. Şomajul în municipiul Sebeş este de sub 2%, iar gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale de aproximativ 95%. De exemplu, numai anul trecut am încasat de la compania Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare agent economic din zonă, 800.000 lei (aproximativ 170.000 de euro)“, a spus pentru ZF Transilvania Adrian Alexandru Dăncilă, primarul municipiului Sebeş.

Holzindustrie Schweighofer reprezintă cea mai mare afacere din industria locală de prelucrare a lemnului, depăşind ca rulaj chiar şi Romsilva, care administrează pădurile statului. Holzindustrie Schweighofer, controlată de investitori austrieci, a avut în 2011 o cifră de afaceri de 375 mil. euro, iar în perioada 2009-2011 profitul companiei a depăşit 160 mil. euro.

 

Citiţi mai multe despre investiţiile de milioane de euro în oraşul Sebeş pe zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO