Companii

Orkla Foods trece la noi restructurari, dupa ce a raportat venituri si profit in scadere

07.04.2008, 20:18 83

Filiala locala a grupului norvegian Orkla Foods a raportat anul trecut o diminuare semnificativa a vanzarilor si profitului fata de anul precedent, fiind initiate masuri de restructurare a activitatii, potrivit datelor publicate in raportul grupului norvegian.
Orkla Foods Romania (OFR) a redus valoarea activelor intangibile, reprezentate in principal de branduri cu 286 mil. coroane norvegiene (35 mil. euro), dupa rezultatele din 2007, potrivit aceleiasi surse, care nu precizeaza insa la cat se ridica valoarea portofoliului intangibil al OFR. Compania detine brandurile Ardealul, Tomi, Bunica, Wiesana, Linco, Unirea, Holland si LaMinut.
"Afacerile din Polonia, Cehia si Romania au inregistrat un declin important", se arata in raportul grupului norvegian, care nu precizeaza insa nici valoarea vanzarilor, nici rezultatul net de pe piata locala. Potrivit informatiilor anterioare furnizate de companie, vanzarile de margarina (segment care aduce aproape jumatate din businessul local al OFR) au scazut cu 15% anul trecut la nivel local.
Grupul norvegian a initiat insa un program de restructurare la nivelul Europei Centrale si de Est, una dintre cele mai importante mutari fiind vanzarea companiei Superfish din Polonia, tranzactie finalizata in noiembrie 2007.
In Romania, filiala locala a grupului norvegian a anuntat deja renuntarea la parteneriatul cu Interbrands, fosta companie de distributie, semnand un acord cu grupul Whiteland. Anterior, in timpul mandatului lui Aliz Kosza, fostul CEO al companiei, norvegienii au renuntat la o parte dintre marcile de margarina (Corina, Matinal si Bunica la caserole) si au incheiat un proces de fuziune si au restructurat activitatile din cele 5 fabrici pe care le detin la nivel local.
Mai mult, in luna februarie a acestui an Orkla Foods a numit-o in functia de director executiv pe Manuela Banu, fostul sef pe operatiuni al companiei. Decizia a venit la aproape sase luni din momentul in care Aliz Kosza a anuntat ca va parasi compania.
In mai putin de trei ani (2005-2007), filiala locala a grupului norvegian a realizat trei achizitii (Topway Craiova, Ardealul Covasna si Royal Brinkers Romania), ajungand la 5 platforme de productie si la peste 750 de angajati.
OFR, care a platit 33 mil. euro pentru achizitia producatorului de pate Ardealul Covasna (in 2005) si a producatorului de margarina Royal Brinkers (2006), a imbunatatit marjele de castig ale celor doua companii de la 10 milioane de coroane norvegiene (1,25 mil. euro) la 14 mil. coroane norvegiene (1,75 mil. euro), potrivit raportului anual al companiei.
In toamna anului trecut, grupul norvegian a oferit angajatilor sai, inclusiv celor din Romania, posibilitatea sa cumpere pana la 350 de actiuni Orkla de persoana, cu un discount de 20% fata de pretul de pe Bursa de la 31 octombrie 2007.
Orkla este una dintre cele mai mari companii cotate la bursa din Norvegia, activand in domeniul bunurilor de larg consum, chimiei si investitiilor financiare. Grupul a obtinut in 2007 venituri operationale de 63,86 milioane de coroane norvegiene (7,9 mld. euro), in avans cu 21% si un profit EBITDA similar cu cel realizat in 2006, de 5,11 miliarde de coroane norvegiene (634 mil. euro).
Potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul companiei norvegiene, Orkla Foods a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 30 mil. euro in Romania, contribuind cu 10% la businessul grupului in Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO