Companii

Oroviceanu, Clifford Chance Badea: se spune ca vechiul Cod Civil a fost amânat pentru că A.I. Cuza voia să permită unor apropiaţi cetăţeni străini să mai cumpere nişte terenuri

Oroviceanu, Clifford Chance Badea: se spune ca vechiul Cod Civil a fost amânat pentru că A.I. Cuza voia să permită unor apropiaţi cetăţeni străini să mai cumpere nişte terenuri

Autor: Sorin Pâslaru

28.09.2011, 12:55 1563

Cătălin Oroviceanu, senior associate la casa de avocatură Clifford Chance Badea, a spus astăzi la conferinţa ZF "Noul Cod Civil şi mediul de business" că nu ar fi de mirare ca, în bună tradiţie românească, Noul Cod Civil să fie amânat şI să nu se mai aplice de la 1 octombrie 2011.

"ŞI vechiul Cod Civil, care va fi înlocuit acum prin Noul Cod Civil, a fost amânat la 1864. Se spune că Alexandru Ioan Cuza a decis acest lucru pentru a permite unor apropiaţI cu cetăţenie străină să mai cumpere terenuri agricole, pentru că noul Cod Civil nu mai permitea", a spus Oroviceanu. Acum în schimb România va fi nevoită să permită peste o anumită perioadă achiziţia de terenuri de către străini, fiind deja permisă achiziţia de terenuri de căttre societăţile comerciale la care sunt străinii acţionari.

El a explicat că noul Cod Civil nu va avea impact negativ asupra business-ului, ci pe termen lung va clarifica relaţiile contractuale şi va aduce predictibilitate în soluţia instanţelor.

"Nu ne aşteptăm să producă turbulenţe. În primul rând va fi aplicat de avocaţi, apoi de judecători, iar mai târziu va afectat business-ul în ansamblul său. Noul Cod Civil nu va "disrupe" business-ul, nu este ca o majorare de TVA sau schimbare dramatică de Cod Fiscal. Va fi aplicat doar pentru contractele care se încheie după 1 octombrie. Contractele încheiate înainte se vor judeca după vechea legislaţie", a spus Oroviceanu.

Una din cele mai mari schimbări aduse în afaceri de noul Cod Civil este transformarea noţiunii de "comerciant" în "profesionist". Cu toate acestea, Legea 31/1990 de reglementare a societăţilor comerciale va mai exista, cu mici modificări, şi împreună cu noul Cod Civil. Forma societăţilor comerciale - SRL, SA - va rămâne la fel ca până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO