♦ Problema fermierilor este că 2024 a fost al patrulea an afectat de secetă din ultimii cinci (exceptând 2021), iar ei au tot acumulat pierderi ♦ În general, fermierii primeau credite de la furnizori pentru perioade de peste 200 de zile, dar acum există riscul ca piaţa să devină una bazată doar pe plăţi în numerar, consideră fermierii, care privesc cu rezerve această măsură de sprijin ♦ În ce măsură rezolvă problema agriculturii ordonanţa de amânare a plăţilor ratelor? „Suntem în curs de evaluare, nu ştim numărul de beneficiari potenţiali“ ♦ Furnizorii şi bancherii se feresc să dea declaraţii publice înainte ca ordonanţa să apară în Monitorul Oficial, dar spun că impactul general este negativ.
Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporţie de 50% în acest an nu vor trebui să-şi plătească datoriile la bănci şi IFN-uri până pe 1 august 2025, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate pe 9 octombrie de Florin Barbu, ministrul agriculturii. Dar cine sunt aceşti fermieri? Câte hectare sunt afectate de secetă? Câte au un grad de afectare de peste 50%? Nu ştim, spun atât reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi cei ai fermierilor. Astfel, întrebarea este: ce impact real va avea această ordonanţă?
„Suntem în curs de evaluare, nu ştim numărul de beneficiari potenţiali. Am întrebat membri noştri, am întrebat la Ministerul Agriculturii, dar nu avem încă o situaţie reală“, afirmă Cristina Cionga, director adjunct în cadrul Asociaţiei Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (APPR).
ZF a întrebat Ministerul Agriculturii „Câţi fermieri au fost afectaţi de secetă în proporţie de peste 50% şi se încadrează pentru amânarea ratelor până la 1 august 2025?“ şi „Ce suprafaţă a fost afectată şi care este gradul de afectare?“. Răspunsul ministerului a fost că aceste informaţii vor fi făcute publice atunci când vor fi disponibile.