Companii

Ovidiu Buluc: Vreau sa fiu competitor direct al distribuitorilor de medicamente din UE

09.12.2005, 19:07 38

Directorul general al distribuitorului de medicamente Farmexim si-a ajustat in scadere bugetul in urma reducerii adaosurilor de distributie.

Piata distributiei de medicamente din Romania va beneficia de primele influxuri de capital strain abia in momentul in care companiile romanesti vor reusi sa isi fidelizeze clientii si cadrul legislativ in domeniu va fi definitivat, crede Ovidiu Buluc, directorul general al companiei Farmexim.

In acest moment, majoritatea companiilor de distributie de medicamente sunt detinute de investitori romani. Pe lantul producator-cumparator se afla importatorii, distribuitorii si farmaciile. Marile companii producatoare de medicamente din lume, care domina piata romaneasca, nu au aici decat reprezentante - entitati fara personalitate juridica - pentru operatiuni de marketing. Farmaciile si spitalele cumpara medicamente de la distribuitori si importatori. Acestia si-au dezvoltat la randul lor lanturi de farmacii. Este si cazul Farmexim, din care s-a dezvoltat lantul de farmacii Help Net.

Farmexim apreciaza ca va obtine o cifra de afaceri in crestere cu circa 30% comparativ cu anul trecut, in conditiile in care ajustarea marjelor distribuitorilor a produs un decalaj intre cresterea vanzarilor fizice si cifra de afaceri a companiilor din piata.

Marjele la medicamentele etice (eliberate cu prescriptie) sunt plafonate la niveluri maxime, iar in septembrie au fost reduse in medie cu o treime de catre autoritati, pentru reducerea pretului la medicamente, printr-un ordin ministerial. Ordinul prevede modificarea totala a adaosurilor maximale de import, distributie si farmacie, precum si eliminarea marjei de devalorizare existenta anterior, care avea o valoare de 5%.

"Bugetul pe care l-am conceput initial prevedea vanzari totale de 285 de milioane de lei (80 mil. euro), dar in urma ajustarii preturilor la medicamente din a doua jumatate a anului am redus si noi previziunile referitoare la cifra de afaceri la circa 260 mil. lei", a afirmat Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al companiei.

Vanzarile fizice au crescut cu un ritm mai mare decat cifra de afaceri, a mai precizat seful Farmexim. Adaosul de import al companiilor din piata, in cazul medicamentelor etice, a fost redus de la 15 la 8,5%. In cazul retailerilor de medicamente, reducerea marjelor se aplica diferentiat, in functie de pretul de raft al produselor farmaceutice.

Proprietarul Farmexim analizeaza si posibilitatea intrarii pe piata imobiliara. "Am achizitionat recent un spatiu industrial si un teren in imediata apropiere a actualului sediu al companiei. Am in vedere si o eventuala achizitie a fostului sediu al Farmexim, un etaj al unui imobil situat in zona centrala a Capitalei", a spus Buluc, fara a-si detalia din punct de vedere financiar planurile.

Bugetul de investitii al Farmexim pentru anul in curs este de aproximativ 2 mil. euro, fiind destinat deschiderii a trei centre logistice la nivel regional, precum si extinderii flotei de autoutilitare la 200 de unitati.

Pe langa investitiile in extindere, compania are in plan alocarea a 250.000 de euro pentru trainingul angajatilor. Buluc este actionarul majoritar si al lantului de farmacii Help Net si al distribuitorului Green Net, care activeaza pe piata de produse homeopate, parafarmaceutice si cosmetice. Cifra de afaceri cumulata a grupului se va situa in jurul valorii de 100 milioane de euro pentru anul in curs, potrivit propriilor estimari.

"Am primit cateva oferte din partea unor fonduri de investitii straine pentru a vinde lantul de farmacii, dar deocamdata sunt in faza de tatonare. Inca nu m-am decis daca voi vinde tot pachetul de actiuni sau doar o parte, dar ar fi absurd sa nu discut cu investitori interesati de afacere. Am evaluat intreg lantul de 80 de farmacii la aproximativ 20-25 mil. euro", a mai spus Buluc.

El a precizat ca nu intentioneaza sa vanda divizia de distributie a grupului. "Imi doresc sa ajung sa fiu competitor direct al marilor companii distribuitoare de medicamente din Uniunea Europeana, dupa aderare", a explicat Buluc. Tranzactiile de vanzare a lanturilor de farmacii din piata romaneasca au fost afectate de prevederile proiectului de lege a farmaciei, care limiteaza posibilitatea proprietarilor de a vinde sau a-si extinde afacerea. Investitorii straini care tatonau piata romaneasca evita sa faca vreo achizitie in momentul de fata, fiind in asteptarea formei finale a legii. In cazul in care ar fi achizitionat un lant de farmacii, iar legea ar fi fost promulgata in ultima forma in care a fost prezentata, investitorii s-ar fi confruntat cu scaderea brusca si accentuata a valorii de piata a afacerilor achizitionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO