Companii

Oz Tasar: Pierdem din lira sterlina

29.09.2005, 19:05 603

Producatorul de textile Oz Tasar din Ploiesti a inregistrat pierderi lunare de pana la 200.000 de lei (circa 60.000 de euro) in cursul anului, ca urmare a deprecierii lirei sterline in raport cu leul, a declarat Cristina Meirosu, director economic al companiei.

Strategia firmei vizeaza de anul viitor o intrare si pe piata romaneasca, unde cererea este in crestere.

Conducerea firmei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 45 mil. lei (12,7 milioane de euro), mai mare cu circa 25% fata de anul trecut.

Ca urmare a diferentelor rezultate din fluctuatia cursului de schimb, compania ar urma sa incaseze astfel cu circa 5% mai putin fata de cat si-a propus. Oz Tasar, o afacere detinuta de omul de afaceri britanic de origine turca Huseyin Karaman, exporta intreaga productie realizata in sistem lohn pe piata din Marea Britanie, de aici si impactul asupra afacerilor companiei.

"De acolo (din Marea Britanie - n.r.), textilele sunt exportate si catre alte piete", afirma Cristina Meirosu.

Totodata, compania doreste sa isi faca intrarea pe piata romaneasca in viitorul apropiat.

"Intentionam sa ne diversificam, am observat o crestere a cererii pentru produsele noastre si in Romania", a declarat Meirosu. Ea spune ca profilul clientului Oz Tasar implica o persoana cu venituri medii si peste medii. Compania produce textile destinate femeilor. Oz Tasar detine sase unitati in Ploiesti si planuieste sa deschida alte patru pe raza judetului Prahova, ca urmare a cresterii cererii pentru produsele sale. Compania numara 2.700 de angajati.

Compania a fost infiintata in 2000, iar fabrica a fost pusa in functiune 2 ani mai tarziu. Investitia initiala a fost de aproximativ 5 milioane de euro.

Industria textila tine cea mai mare parte a exporturilor Romaniei. Pentru prima oara in ultimii 8 ani, exporturile de textile au scazut sub procentajul de 20% din total, ajungand la o valoare de 2,05 miliarde de euro. In 1999, de exempluk, acestea aveau o pondere de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO