Companii

(P) Conferinţa anuală de Taxe PwC România: 15 ani de cotă unică, 15 ani de schimbări. Va fi 2020 anul digitalizării ANAF?

Autor: Publicitate

20.02.2020, 09:00 344
 

Anul 2020 marchează 15 ani de la introducerea cotei unice de impozitare, considerată un brand de ţară în atragerea investiţiilor şi un reper într-un climat legislativ instabil. În aceşti 15 ani fiscalitatea a trecut prin foarte multe modificări. În 2020, digitalizarea administraţiei fiscale a devenit prioritară. Ionuţ Simion, Country Managing Partner, Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale şi juridice, Ruxandra Târlescu, Partener, Ionuţ Sas, Partener, Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, alături de Mirela Călugăreanu, preşedinte ANAF, Doru Petre Dudaş, Director General Ministerul Finanţelor Publice şi Geti Toma, Director Ministerul Finanţelor au discutat în prima parte a conferinţei, în prezenţa a peste 400 de participanţi, despre marile provocări ale anului 2020 şi necesitatea reformei ANAF.

”Raportul DESI spune că România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte digitalizarea serviciilor publice. Pe de altă parte, România se află pe penultimul din punct de vedere al veniturilor în bugetul statului în UE. România nu a înregistrat progresele pe care ni le doream acum câţiva ani. Ţări din jurul nostru, cum ar fi Polonia a implementat SAF-T cu fonduri UE, Lituania sau Estonia sunt campioane ale digitalizării. Una dintre problemele României este şi lipsa de continuitate care întârzie implementarea unor proiecte”, a spus Ionuţ Simion.  

Ionuţ Sas, Doru Dudaş, Mirela Călugăreanu, Geti Toma, Ionuţ Simion, Ruxandra Târlescu, Dan Dascălu

     

         Digitalizarea administraţiei fiscale şi conformarea voluntară

În cadrul sondajului organizat cu participanţii la conferinţă, 59% au spus că digitalizarea şi reforma ANAF reprezintă cea mai importantă măsură pe care o aşteaptă de la reprezentanţii autorităţilor.

”Este evidentă nevoia de digitalizare şi asta este calea pe care trebuie să mergem. Avem 14 proiecte la nivelul ANAF, unele pe termen lung, altele pe termen scurt. Anul acesta vom implementa patru. Digitalizarea ne va ajuta la îmbunătăţirea colectării, dar şi a serviciilor pentru contribuabili. Pachetul de digitalizare l-am gândit ca fiind inima reformei ANAF şi în contextul altor măsuri de reorganizare ANAF. Este nevoie şi de o nouă filozofie a controlului fiscal pentru a creşte veniturile la bugetul de stat, iar calea este conformarea voluntară. Direcţia Antifraudă va fi reorganizată, astfel încât controalele să nu mai dureze atât de mult”, a spus Mirela Călugăreanu.

Ea a menţionat patru proiecte, din cele 14 din strategia de digitalizare a autorităţii, care vor fi implementate în acest an, printre care poprirea electronică şi interconectarea caselor de marcat.  De asemenea, până la sfârşitul lunii martie va fi introdus un nou sistem de rambursare a TVA, iar  SAF-T va deveni operaţional din ianuarie 2021, într-o primă etapă pentru marii contribuabili, după care va fi extins.

”Evoluţia societăţii este mult mai lentă decât evoluţia tehnologică şi mi-am pus o întrebare extrem de abruptă: Peste 10 ani vom mai avea nevoie de ANAF? Peste 10 ani nu mai avem nevoie de ANAF-ul de astăzi. Este nevoie de o transformare profundă în direcţia tehnologizării în direcţia eficienţei proceselor”, a declarat Doru Dudaş, Director General.

Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscal şi juridice PwC România

 

      Modificări de impact la începutul anului 2020

”România are nevoie de o schimbare pozitivă majoră care să dea un impuls mediului economic. În practică, vor fi necesare măsuri de corecţie fie în zona veniturilor, fie a cheltuielilor bugetare, fie în ambele zone. Răspunsul la creşterea gradului de colectare este digitalizarea. Spre exemplu în Ungaria, deja au ajuns să încarce în sistem toate facturile pe care le emit companiile, astfel încât începând din acest an vor emite deconturile de TVA în numele şi pe seama companiilor”, a spus Daniel Anghel.

Implicaţiile directivelor europene recent preluate în legislaţia naţională privind tranzacţiile transfrontaliere şi pachetul de Remedii rapide în materia TVA şi impozitarea economiei digitale au fost temele principale ale celei de-a doua părţi a conferinţei, prezentate de Andreea Mitiriţă, Partener PwC România, Diana Coroabă, Partener PwC România, Georgiana Iancu, Director PwC România şi Ionuţ Sas, Partener Pwc România. În ultima sesiune, au fost abordate cele mai recente tendinţe observate în cadrul inspecţiilor fiscal de către Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, Inge Abdulcair, Director PwC România, Irina Nistor, Director PwC România, Daniela Dinu, Director PwC România, Monica Vârza, Director PwC România şi Mihail Boian, Partener D&B David şi Baias.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO