Companii

(P) Cum a reuşit Biogenis, una dintre cele mai mari bănci de celule stem, să crească în criza economică printr-un model de business ce oferă clienţilor siguranţă pe termen lung

(P) Cum a reuşit Biogenis, una dintre cele mai mari...

Autor: Publicitate

25.08.2020, 09:00 1532

În ciuda crizei economice cauzată de pandemia de coronavirus, banca de celule stem Biogenis, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală, a raportat o creştere de 10% a cifrei de afaceri şi a profitului. Acest fapt s-a datorat modelului de business bazat pe rate anuale de stocare, dar şi eficientizării activităţii companiei.

„Estimăm că vom păstra această tendinţă pentru a încheia anul cu o cifră de afaceri de peste 8,6 mil. lei”, a declarat Iulia Cătălin, directorul financiar al Biogenis.

Începând cu 16 martie, când a fost declarată starea de urgenţă, majoritatea angajaţilor Biogenis a trecut la un mod de lucru de acasă (cu excepţia celor din laborator).

„Începând cu luna aprilie, a crescut sentimentul de nesiguranţă financiară: o parte dintre tinerele familii aveau cel puţin un membru care se afla în şomaj tehnic, iar unii  chiar şi-au pierdut locurile de muncă. Fiind o companie stabilă financiar, am putut dezvolta soluţii de plată precum: rate fără dobândă şi amânarea termenelor de plată”, explică Bogdan Bulumac, directorul comercial al Biogenis, soluţiile cu care a venit compania pentru a-şi ajuta clienţii existenţi şi a atrage alţii noi.

Astfel, în contextul pandemiei de COVID-19, apartenenţa la cel mai mare grup european  de bănci de celule stem, dar şi modelul de business bazat pe plăţi anuale ale ratelor de stocare au permis Biogenis să-şi continue proiectele, să nu înregistreze pierderi şi chiar să îşi mărească echipa.

Peste 6% dintre familiile din România recoltează celule stem

Peste 20.000 de familii au ales până în prezent să stocheze probele prin intermediul Biogenis, atât în laboratorul din Bucureşti cât şi în cele din Polonia sau Germania. De asemenea, Biogenis a eliberat un număr de 6 probe, 4 de celule stem hematopietice şi 2 de celule stem mezenchimale. În plus,  prin intermediul Biogenis, alţi 25 de pacienţi au beneficiat de tratamente la centrele de transplant din Polonia.

„Estimăm că la ora actuală pentru un procent de aproximativ 6% dintre naşterile din România se optează pentru serviciile de recoltare a celulelor stem. Există încă un scepticism pentru acest domeniu, care provine din lipsa de informare sau, mai degrabă, de la informarea greşită. Trebuie specificat că celulele stem nu reprezintă un panaceu. Există o listă de boli hematologice în care este indicat transplantul autolog (folosirea celulelor stem recoltate din propria probă) şi o listă şi mai mare în cazul transplantului alogen înrudit (folosirea celulelor stem din probele recoltate de la fraţi/surori). De asemenea, în ultimii ani, cercetarea a făcut paşi importanţi în folosirea celulelor stem mezenchimale (recoltate din ţesutul de cordon ombilical), iar aşteptările pentru perioada următoare sunt din ce în ce mai mari în arii medicale precum neurologia, dermatologia, ortopedia, ginecologia sau chiar cea a bolilor metabolice”, mai spune Bogdan Bulumac.

Importanţa apartenenţei la cel mai mare grup din Europa

Biogenis face parte din grupul FamiCord, lider european pe piaţa băncilor de celule stem şi locul cinci în lume, grupul fiind listat la bursa din Varşovia.

„Acţiunile cotate la bursă au înregistrat o creştere de peste 30% faţă de începutul acestui an. Grupul este prezent în 24 de ţări , cu o cifră de afaceri de peste 188 mil. zloţi polonezi (peste 42 mil. euro) în 2019. În cadrul grupului sunt stocate cca. 360.000 probe din sânge şi cordon ombilical”, mai spune Iulia Cătălin.

Apartenenţa la un astfel de grup are nenumărate avantaje, de la finanţare pentru dezvoltarea pe piaţa din România, până la împrumutarea tehnologiei şi a procedurilor folosite în cadrul grupului. Un alt mare atu este că Biogenis beneficiază de rezultatele investiţiilor în cercetare realizate în cadrul grupului, acesta alocând anual bugete semnificative în acest sens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO