Companii

P&G castiga doar din Ace aproape 8 milioane de dolari

01.08.2001, 00:00 49



Procter & Gamble (P&G) a detinut cu produsul Ace, in perioada ianuarie - iunie 2001, 78% din piata romaneasca de inalbitori, conform informatiilor furnizate de GfK, Institut de Cercetare de Piata, consolidandu-si pozitia de lider pe acest segment, dupa cinci ani de prezenta pe piata autohtona.

Conform unor surse din piata, valoarea totala a pietei de inalbitori este estimata pentru acest an la 10 milioane de dolari, astfel incat P&G va obtine anul acesta, numai din vanzarea Ace, circa 7,8 milioane de dolari.

Conform acelorasi surse, piata totala anuala de inalbitori este de 33 de milioane de litri, ceea ce inseamna ca fiecare roman consuma anual 1,5 litri. Ace este urmat la mare distanta de Clorox, care detine cam 7% din piata.

In cinci ani, P&G Timisoara a produs 100 de milioane de sticle de Ace.

Inalbitorul Ace este produs pe plan local din august 1996 si odata cu el a fost creata si "educatia" consumatorului: daca pana atunci gospodinele foloseau

clor, P&G le-a convins, printr-un marketing agresiv, ca protectia hainelor este la fel de importanta ca inalbirea.

Din categoria inalbitorilor mai fac parte Vanish (care este un produs mai "bland", avand o concentratie mai mica de peroxid), Drivex si popularul Hipoclorit, acestia din urma fiind produse mai ieftine, dar care sunt mai acide.

P&G a achizitionat fabrica din Timisoara in octombrie 1995 si a inceput in acelasi an lucrarile de reconstructie ale acesteia. Productia in fabrica a demarat la inceputul anului 1996, cu detergentul Tide.

In fabrica de la Timisoara, in care P&G a investit 25 de milioane de dolari, lucreaza peste 150 de angajati.

Inalbitorul produs la Timisoara este vandut nu numai pe piata romaneasca, ci si in Germania, Rusia, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova.

P&G si-a inceput activitatea in Romania in octombrie 1994, iar birourile din Bucuresti coordoneaza de atunci activitatea companiei pentru zona balcanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO