Companii

P&G lucreaza la foc continuu la Urlati: singura "problema" au fost ploile torentiale din iunie

08.07.2009, 18:13 343

Cea mai mare fabrica de sampoane a gigantului P&G, care se construieste la Urlati, ar putea avea si o a treia faza de dezvoltare in urmatorii 23 ani, dupa finalizarea investitiilor de 100 mil. dolari anuntate initial de compania americana, potrivit lui Luc Viaene, directorul fabricii P&G din Urlati.
"Am inceput lucrarile de constructie in februarie, iar din toamna intram in fabrica pentru instalarea celor doua linii de productie. In mai anul viitor vom da drumul primei faze a acestui proiect, care vizeaza piata romaneasca in proportie de 40% si alte tari din Balcani in care activeaza P&G", spune Luc Viaene. Prima faza va implica investitii de 50 mil. dolari.
Viaene, de origine belgiana, lucreaza de 25 de ani in cadrul P&G, iar de anul trecut coordoneaza proiectul din Urlati, pentru care compania a mobilizat in total 10 expati. Pana in acest moment au fost recrutati 20 de oameni pe pozitii manageriale si alte aproximativ 30 de persoane cu pregatire tehnica. Pana la finele anului, fabrica va ajunge la un numar de 100120 de angajati, iar in momentul demararii productiei vor fi 150 de oameni in locatia din Urlati.

Destinatia: Europa Centrala si de Est
"In ciuda contextului economic actual, nu am incetinit ritmul lucrarilor in locatia din Urlati, pentru ca aceasta este o investitie strategica a Procter & Gamble ea va acoperi cresterea de volum generata de dezvoltarea pietelor din Europa Centrala si de Est. Pe termen mediu si lung, aceste piete vor continua sa creasca", afirma Viaene.
In prezent, regiunea e aprovizionata cu produse de acest tip de fabrica P&G din Franta, care va continua sa functioneze, precizeaza managerul.
"Nu pot spune ca am intampinat dificultati majore pana acum in realizarea acestui proiect. Autoritatile locale neau sprijinit si colaboram in continuare foarte bine cu ele. Singura 'problema' au fost ploile torentiale din iunie, pentru ca a trebuit sa intrerupem lucrarile de constructie", spune zambind managerul P&G.

Iau fonduri europene
Anul viitor, compania intentioneaza sa demareze a doua faza de dezvoltare a fabricii, care va aduce alte 50 mil. euro in parcul industrial de la Urlati.
"Demararea fazei a doua, adica instalarea mai multor linii de productie exclusiv pentru exporturi, depinde de obtinerea unor fonduri structurale pentru trainingul personalului si pentru tehnologii avansate care protejeaza mediul. Proiectele pentru care vrem sa atragem finantari europene sunt estimate la cateva milioane de euro", mentioneaza Viaene.
La jumatatea anului trecut, Ministerul Economiei si Finantelor a dat un raspuns negativ solicitarii P&G de acordare a unui ajutor de stat pentru greenfieldul din Urlati, astfel incat compania sa orientat apoi catre optiunea accesarii unor fonduri structurale.
Viaene mai spune ca in urmatorii ani ar putea veni in Romania mai multi furnizori de ambalaje ai P&G, pentru a fi aproape de fabrica din Urlati.

Vin si furnizorii
Recent, producatorul american de ambalaje din PET Plastipak a anuntat ca intentioneaza sa contruiasca o fabrica la Urlati, in aceeasi locatie ca si P&G. Astfel, Parcul Industrial din Urlati, care este extinderea Parcului Industrial din Ploiesti, a fost ocupat integral de cele doua companii americane.
Plastipak are planuri de investitii de 50 mil. euro in aceasta locatie, fabrica urmand sa fie dezvoltata in mai multe etape, potrivit autoritatilor locale. Producatorul de ambalaje ar putea incepe lucrarile de constructie a fabricii din Urlati tot in 2009. Aceasta va fi a 4a unitate de productie a Plastipak din Europa si a treia din Europa Centrala si de Est, dupa Cehia si Slovacia.
Extinderea Parcului Industrial din Ploiesti a fost cea care a atras investitia P&G la Urlati. Viaene spune ca existenta tuturor utilitatilor este cea mai importanta facilitate de care beneficiaza compania datorita amplasarii fabricii intrun parc industrial.
La nivel local, P&G este cel mai mare jucator din industria bunurilor de larg consum nealimentare, cu vanzari anuale de peste 300 mil. euro.
Compania detine in prezent o singura fabrica in Romania, la Timisoara, unde sunt produsi detergentii Ariel Tide, Bonux sau inalbitorul Ace. Aceasta a fost achizitionata de la stat in anul 1995.
Portofoliul local de produse de ingrijire a parului P&G cuprinde brandurile Pantene, Head & Shoulders si Wash & Go, iar cei mai mari competitori ai sai pe acest segment de piata sunt Unilever (Dove, Sunsilk, Clear), Nivea, L'Oreal, Johnson & Johnson sau Garnier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO