Companii

P3 Logistic Parks România. Continuă creşterea

LOGISTICA

Sînziana Pardhan, Director General, P3 România: P3 continuă să investească în zonele industriale dezafectate şi a anunţat achiziţionarea unui teren de 40 de hectare în centrul oraşului Ostrava, al treilea oraş ca mărime din Cehia

Sînziana Pardhan, Director General, P3 România: P3 continuă să investească în zonele industriale dezafectate şi a anunţat achiziţionarea unui teren de 40 de hectare în centrul oraşului Ostrava, al treilea oraş ca mărime din Cehia

Autor: Bogdan Alecu

15.06.2021, 20:08 305

P3 Logistic Parks (P3), investitor şi dezvoltator pe termen lung de proprietăţi logistice în Europa, a contribuit activ la consolidarea rezultatelor înregistrate la nivelul sectorului logistic pe parcursul anului 2020. Într-un an caracterizat de provocări fără precedent pentru toate categoriile de persoane, companii şi întreaga societate deopotrivă, sectorul logistic a demonstrat rezilienţă, dovedindu-şi calitatea de infrastructură indispensabilă pentru funcţionarea economiei. P3 a încheiat anul trecut două tranzacţii importante, şi anume achiziţiile portofoliilor Maximus şi Matrix, cu o valoare totală de 1,5 milioane de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă. Astfel, în 2020 portofoliul P3 a crescut cu aproximativ 48%, la 6,5 milioane de metri pătraţi suprafaţă totală închiriabilă.

În 2020, activitatea de leasing a P3 România a cunoscut o evoluţie favorabilă, dezvoltatorul semnând contracte de închiriere pentru aproximativ 220.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare şi birouri, dintre care 55.000 mp reprezintă contracte noi şi 165.000 mp prelungiri ale contractelor existente. Aceste rezultate depăşesc previziunile iniţiale ale companiei şi evidenţiază o creştere puternică a activităţii de leasing. În plus, dezvoltatorul a adăugat noi facilităţi în parcul său de pe A1, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor clienţilor.

„Pandemia generată de Covid-19 a adus sectorul nostru de activitate în lumina reflectoarelor, arătând lumii întregi că segmentul industrial-logistic este o componentă esenţială a mecanismului care face ca societatea modernă să funcţioneze. Activitatea intensă înregistrată pe parcursul anului trecut în cadrul spaţiilor de depozitare, împreună cu efortul extraordinar de a reface peste noapte   stocurile de marfă de pe rafturile golite pe timpul zilei, înainte, dar şi în timpul perioadei de lockdown, confirmă aceste afirmaţii. Totuşi, pandemia a fost resimţită în mod diferit de fiecare industrie în parte. Pe parcursul ultimelor 12 luni am văzut companii de mari dimensiuni extinzându-şi operaţiunile, dar şi companii mai mici ezitând cu privire la planurile de creştere sau relocare. Indiferent de situaţie, am rămas conectaţi la cerinţele pieţei şi la nevoile chiriaşilor noştri, reconfirmând angajamentul P3 de a asigura infrastructura necesară în aceste vremuri fără precedent“, a declarat Sînziana Pardhan, director general, P3 România.

Mai mult, în cea de-a doua jumătate a anului 2020 compania a semnat un acord de colaborare cu CFR Călători, asigurând astfel accesul  via tren pentru personalul parcului, a inaugurat propria cantină-restaurant şi a închis cea mai mare tranzacţie din piaţa locală de real estate pe segmentul industrial, prin semnarea contractului de prelungire pentru cei 85.000 mp ocupaţi de retailerul Carrefour în cadrul parcului.     

Activitatea de dezvoltare rămâne unul din factorii cheie de evoluţie pentru P3. În ultimele 12 luni, la nivelul grupului, P3 a finalizat construcţia a 600.000 mp de depozite pentru clienţi noi sau care au revenit în portofoliul companiei, precum Amazon, Mercedes-Benz, TEDi, PepsiCo, DHL şi InPost. Cele mai importante proiecte de dezvoltare ale anului trecut înglobează predarea unui depozit de 190.000 mp şi regim de înălţime PĂ3 către Amazon în localitatea Castelguglielmo din nordul Italiei, dar şi demararea construcţiei unui depozit de 98.000 mp în regiunea Echt din Olanda, care vizează obţinerea celui mai înalt nivel de certificare BREEAM - „Excepţional“. Mai mult, P3 continuă să investească în zonele industriale dezafectate şi a anunţat achiziţionarea unui teren de 40 de hectare în centrul oraşului Ostrava, al treilea oraş ca mărime din Cehia.        

În linie cu tendinţele globale, componenţa portofoliului P3 a continuat tranziţia către operatorii din zona comerţului electronic şi retail. La 31 decembrie 2020, aproximativ 30% din portofoliul P3 cuprinde clienţi din retail şi e-commerce. Acest aspect este în concordanţă cu strategia P3 de a dezvolta spaţii de depozitare, în locaţii strategice, în imediata proximitate a centrelor urbane, pe care compania le clasifică drept spaţii de Logistică Urbană.  

În ansamblu, numărul de angajaţi ai P3 s-a mărit cu 30 de noi persoane în Europa, ajungând în 2020 la un total de 190. Numai în Germania, echipa s-a dublat de la 16 la 32 de persoane. Pe termen scurt, P3 îşi propune să continue extinderea echipei sale de experţi, încurajând dezvoltarea, achiziţia de terenuri, precum şi identificarea de noi oportunităţi de afaceri. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO