Companii

Pachetul de legi privind achiziţiile publice, finalizat

Roxana Mînzatu: Transpunerea directivei europene pe achiziţii publice în legislaţia românească este doar un pilon din strategia naţională

Roxana Mînzatu: Transpunerea directivei europene pe achiziţii publice în legislaţia românească este doar un pilon din strategia naţională

Autor: Emil Popescu

25.09.2015, 00:03 606

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au publicat pe site-urile proprii trei proiecte de legi din pachetul privind achiziţiile publice - Proiect de lege privind achiziţiile sectoriale, proiect de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi proiectul legii privind achiziţiile publice.

Ministerul Finanţelor a anunţat ieri că proiectul de lege privind achiziţiile clasice şi proiectul de lege referitor la remediile şi căile de atac privind atribuirea contractelor de achiziţii publice sunt finalizate, întrucât au fost supuse dezbaterii publice, astfel că documentele urmează să fie supuse aprobării guvernului.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a precizat că în dezbatere publică intră alte două proiecte de acte normative, care să completeze pachetul legislativ, alături de strategia naţională în domeniul achi­ziţiilor publice - proiectul de lege privind achiziţiile sectoriale (utilităţi), respectiv proiectul de lege privind concesiunile.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achi­ziţii Publice, Roxana Mînzatu, a declarat luni că Legea privind concesiunile şi cea pentru utilităţi pe achiziţii sectoriale vor fi prezentate în această săptămână, iar pachetul de legi privind achi­ziţiile publice va ajunge în Parlament în jur de 15 octombrie.

Mînzatu a afirmat că transpunerea directivei europene pe achiziţii publice în legislaţia românească este doar un pilon din strategia naţională, precizând însă că doar noile legi, doar pachetul legislativ „nu vor face primăvară“ în ceea ce înseamnă achiziţia publică eficientă şi corectă în România.

„Dar este cel mai important pilon, despre care se vorbeşte foarte mult şi sunt aşteptări foarte mari de la noua legislaţie pe zona de achiziţii publice“, a spus Mînzatu.

Ea a explicat că a început să se lucreze mai mult pe zona de transpunere a directivelor europene după ce s-a conturat strategia naţională de achiziţii publice, astfel încât lucrurile să fie corelate.

Mînzatu a mai spus că multe dintre propunerile primite pentru legislaţia primară vor fi tratate în legislaţia secundară, arătând că principala raţiune este de a avea o legislaţie stabilă, mai apropiată de realităţile României şi care să nu mai fie modificată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO