Companii

Palas Iaşi, cel mai mare proiect al lui Dascălu, a fost finalizat după investiţii de 265 mil. €, 2.000 de oameni şi opt ani de muncă

Palas Iaşi, cel mai mare proiect al lui Dascălu, a fost finalizat după investiţii de 265 mil. €, 2.000 de oameni şi opt ani de muncă

Autor: Cristi Moga

01.06.2012, 00:04 15305

Are gazon verde, va atrage zilnic cel puţin 25.000 de oameni şi a costat cât Arena Naţională, circa 265 mil. euro, dar nu este un nou stadion. Ieri la Iaşi a fost deschis proiectul Palas, cea mai mare investiţie imobiliară din afara Bucureştiului.

În ciuda situaţiei economice incerte, atât local cât şi la nivel european, ieşenii şi nu numai s-au îngrămădit să vadă cel de-al patrulea şi cel mai mare centru comercial din oraş, care a fost primit cu un entuziasm comparabil cu cel provocat de inaugurarea stadionului Arena Naţională din Bucureşti anul trecut.

Început în urmă cu opt ani printr-un parteneriat între omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall, şi Consiliul Local Iaşi, proiectul Palas a dezvăluit ieri atracţia principală - un centru comercial pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, printre cele mai mari din afara Bucureştiului, şi un parc de 50.000 de metri pătraţi cu lac, fântâni arteziene, foişor pentru ceremonii, carusel şi alte atracţii.

La fel ca la alte deschideri de malluri, oameni de toate vârstele s-au îngrămădit în special la magazinele care au anunţat promoţii, astfel că vânzătorii din H&M, Hervis sau Flanco făceau cu greu faţă valului de cum­pă­ră­tori. Intrarea în mall dinspre strada Anastasie Panu face accesul către zona centrală, dominată de o cupolă imensă care este însă acoperită cu sticlă doar în zona centrală unde într-o structură cu stâlpi placaţi cu plăci de granit a fost amenajat un restaurant suspendat.

De sub cupolă, unde se regăsesc chiriaşi ca Zara, H&M sau LC Waikiki, porneşte o singură alee cu re­tai­leri precum Stefanel, Benvenuti sau Bigotti, de unde printr-o pasarelă pietonală se face accesul către zona de food-court şi cinematograful Village Cinemas, care ieri nu erau funcţionale.

Food-courtul a fost rezervat pentru coktailul or­ganizat cu ocazia deschiderii mallului, în timp ce cinema­to­graful cu 10 săli va fi deschis spre sfârşitul lunii sep­tem­brie.
Venituri de aproape 9 milioane de euro

"Cinematograful va fi finalizat la sfârşitul lui sep­tem­brie. N-am mai avut forţă de muncă, astfel că echipa ce lucra la cinematograf am adus-o în mall să terminăm la timp. Au lucrat în acelaşi timp peste 2.000 de oameni la acest proiect", a explicat situaţia Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group.

"Am dormit cam cinci ore pe noapte, în ultimele zile poate mai puţin, dar pentru această deschidere, a cincea, im­portant a fost progresul echipei care s-a văzut cons­i­de­rabil. Am avut feed-back favorabil din partea retailerilor şi s-a văzut totodată şi experienţa lor", a mai declarat Dascălu. Coordonarea echipelor de muncitori şi a circa 170 de chiriaşi reprezintă o provocare pentru dezvoltatorii de malluri, dar în afară de câteva magazine, precum New Yorker sau Tom Tailor, majoritatea retailerilor aveau magazinele pregătite pentru deschidere la ora inaugurării mallului.

Dascălu estimează că centrul comercial din Palas va genera în 2013 venituri de 8,9 milioane de euro, în timp ce clădirile de birouri construite în imediata vecinătate vor genera încasări suplimentare de aproximativ 3,1 milioane de euro. Are forţa Iaşiul să genereze vânzări suficiente pentru încasarea acestor chirii?

Cum se dezvoltă "capitala Moldovei"?

"Marea problemă a oraşului Iaşi este aeroportul, care am înţeles că se va rezolva până la sfârşitul anului. După aceasta va creşte cererea pe zona de IT şi call centere, simţim asta din feed-back-ul pe care îl avem de la companiile interesate de clădirile de birouri. Iaşiul este centrul universitar al Moldovei, astfel că are şanse. O altă ţintă a noastră este legată de faptul că acesta este un proiect pentru toată zona Moldovei, la două ore de mers cu maşina, adică inclusiv pentru Chişinău. Ne-am convins că multă lume din Republica Moldova ne cunoaşte proiectul", spune Dascălu.

Omul de afaceri afirmă că pentru majoritatea chiriaşilor din Palas contractele prevăd încasarea unor chirii procentuale, în funcţie de vânzări, care se ridică la circa 7-8% din vânzări pentru retailerii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, circa 3% pentru zona de food, iar pentru hipermarket aproximativ 2%.

În aceste condiţii, Dascălu ar putea încasa circa 600.000 de euro anual doar de la francezii de la Auchan, care au deschis la Iaşi al patrulea hipermarket dintr-un mall dezvoltat de antreprenorul ieşean, din cele zece deţinute de companie pe piaţa locală. "Aşteptăm pentru magazinul din Palas Iaşi vânzări de aproximativ 30 de milioane de euro anual şi două milioane de clienţi. Mallul este spectaculos. Sunt capitale europene care nu au un astfel de proiect", a declarat Patrick Espasa, general manager al Auchan România.

Prin deschiderea Palas, Dascălu a ajuns să deţină două malluri în Iaşi, oraşul său natal, unde în urmă cu peste zece ani a inaugurat primul mall din afara Bucureştiului - Iulius Mall.

"Chiar dacă este un proiect sentimental, în spatele lui trebuie să stea cifrele. Altfel, investiţia nu este bancabilă. Depinde cât de mult îţi propui să câştigi. Fiind amplasat în centrul oraşului, eu am vrut în primul rând să îl fac bine, astfel că pe partea de arhitectură şi amplasare nu cred că va putea concura nimeni în Iaşi cu acest proiect".
Răsvan Radu, preşedintele executiv al băncii UniCredit Ţiriac Bank, cel mai important finanţator al proiectului care a atras credite bancare de circa 210 milioane de euro, se arăta încrezător cu privire la rezultatele viitoare ale proiectului Palas.
Potrivit informaţiilor ZF, cea mai mare finanţare imobiliară locală acordată de UniCredit a mers în proiectul dezvoltat de Dascălu la Iaşi.
Am avut suport în bănci, ceea ce la un asemenea proiect este esenţial deoarece altfel nu are cum să-ţi iasă. UniCredit a finanţat mallul şi blocul de locuinţe şi parţial birourile", a explicat Dascălu.
"Acum ne odihnim"
Proiectul Palas nu este deocamdată finalizat complet. Dascălu a realizat şi un bloc cu 70 de apartamente care vor fi livrate în decursul acestui an, la fel ca două hoteluri din cadrul complexului.
Cu parteneriatul semnat în 2004 şi lucrările începute în 2008, nu a durat cam mult proiectul?
ãUn proiect de dimensiunea asta durează normal între trei şi cinci ani. Noi l-am terminat în patru. Descărcarea arheologică a fost un proces continuu. Dacă l-am fi făcut oriunde altundeva în Europa ar fi durat la fel de mult", explică Dascălu, care după semnarea parteneriatului pentru Palas Iaşi a realizat în paralel alte malluri în Cluj sau Suceava şi a extins proiectele din Timişoara şi Iaşi.
Pasul următor?
Acum ne odihnim. Anul acesta de propunem să nu mai abordăm niciun proiect. Ulterior, depinde şi de situaţia economică, ce se va întâmpla în Europa. Mallurile noastre sunt ok, chiriaşii sunt fericiţi, chiar şi proiectul din Suceava a început să crească. Aşteptările în această perioadă sunt în regulă, dar nu putem spune că nu depindem de situaţia din Europa", a conchis Dascălu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO