Companii

Pambac Bacau a inghetat salariile

21.12.2008, 16:18 235

Producatorul de panificatie si paste fainoase Pambac Bacau a inghetat salariile angajatilor pentru anul viitor la nivelul lunii decembrie 2008, ca urmare a instabilitatii mediului economic.

"Am negociat cu sindicatul si am semnat contractul colectiv pentru 2009. Am decis sa inghetam salariile la nivelul lunii decembrie 2008, urmand sa reanalizam aceasta hotarare in urmatoarele luni", a declarat Alin Giurea, actionar si presedinte al Pambac Bacau, principalul producator de paste fainoase de pe plan local.
Potrivit producatorilor din industria panificatiei salariul mediu net al unui angajat din productie este de aproximativ 900 de lei.
De asemenea, Giurea sustine ca numarul angajatilor va continua sa se diminueze in cursul anului viitor dupa ce anul acesta Pambac a renuntat la peste 100 de angajati, ca urmare a unor programe de eficientizare a companiei.
"In fiecare an am crescut productivitatea, in conditiile in care am scazut numarul de angajati pentru a putea ajunge la nivelul UE. Altfel nu aveam sanse sa rezistam pe piata. Daca la finalul anului 2007 aveam 831 de angajati anul acesta il vom incheia cu 710 angajati. In 2009 inca mai este loc pentru noi reduceri de personal", explica presedintele Pambac, neprecizand care va fi numarul de angajati care vor fi disponibilizati.
Reprezentantii Pambac nu au finalizat pana in acest moment bugetul companiei pentru anul 2009 din cauza variatiilor inregistrate de cursul leu-euro in ultimul trimestru al acestui an.
"Pentru anul viitor ne-am calculat bugetele la un curs de 3,8-3,85 de lei, dar cred ca deja trebuie sa facem modificari. Daca acest curs va ajunge la 4,1 lei, vom inregistra o pierdere financiara si o diminuare a profitului, deoarece investitiile realizate si cele programate sunt finantate din imprumuturile contractate in euro", a afirmat Alin Giurea.
Variatiile cursului leu-euro pot reduce semnificativ profitul producatorului de panificatie. Pambac a mai trecut prin aceasta experienta in anul 2007, cand in urma cresterii abrupte a cursului valutar din luna decembrie profitul companiei s-a diminuat cu aproximativ un milion de euro.
Pambac Bacau a inregistrat in primele zece luni ale acestui an o cifra de afaceri de 163 mil. lei, cu 27% mai mare fata de aceeasi perioada din anul precedent. Profitul inregistrat in aceeasi perioada a fost de 5,5 mil. lei (1,5 mil. euro), depasindu-se astfel inca din luna octombrie profitul realizat de companie in 2007, de 5,3 mil. lei.
"Speram sa finalizam anul 2008 cu afaceri de 198 de milioane de lei (circa 55 de milioane de euro - n.r.) si speram sa mentinem aceste rezultate si in 2009", spune actionarul companiei. In ceea ce priveste investitiile pe care producatorul de panificatie din Bacau intentioneaza sa le realizeze anul viitor, reprezentantii companiei declara ca acestea vor fi realizate, dar dupa o evaluare mai atenta. "Vom continua sa realizam toate obiectivele de investitii pe care ni le-am propus pentru anul viitor, dar acestea vor fi facute cu discernamant si cu un grad suplimentar de prudenta."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO