Companii

Pan Group a cumparat o fabrica de nutreturi

17.07.2007, 14:36 147

Pan Group Craiova, unul dintre principalii jucatori de pe piata de panificatie, si-a revizuit in sens pozitiv bugetul de investitii din acest an, de la 3,5 mil. euro la 5 mil. euro, dupa ce a achizitionat o fabrica de nutreturi concentrate.
"Am achizitionat in acest an o fabrica de nutreturi concentrate in care am investit 700.000 de euro. In prezent avem mai multe investitii in desfasurare si in functie de concretizarea lor, investitiile totale ale companiei vor atinge anul acesta 5 milioane de euro", a declarat Florin Busuioc, directorul general al companiei.
Restul fondurilor vor fi folosite pentru finalizarea investitiilor incepute in 2006, cand Pan Group a derulat investitii de 4,5 mil. euro in modernizarea si retehnologizarea unitatilor de productie si a lantului de magazine.
Pan Group Craiova detine in prezent cinci fabrici de paine si produse de patiserie, din care doua in Craiova si cate una in Filiasi, Calafat si Segarcea, precum si un lant de magazine care cuprinde 43 de unitati comerciale, cu o suprafata totala de vanzare de 3.500 de metri patrati.
Reprezentantul companiei declara ca, in ciuda miscarilor din piata, inregistrate pe fondul secetei, Pan Group isi mentine estimarile initiale pentru anul in curs, vizand o crestere a cifrei de afaceri cu 10% fata de 2006, pana la 25,3 milioane de euro.
"Pan Group Craiova a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, in crestere cu 7% fata de anul precedent", a spus directorul general al Pan Group.
Anul acesta, intreaga industrie a panificatiei a fost afectata de seceta. Pretul mare al graului si al fainii i-a determinat pe majoritatea producatorilor de produse din panificatie si morarit sa estimeze ca anul acesta pretul painii ar putea creste cu peste 20-25%, pe fondul majorarii costurilor utilitatilor cu aproximativ 30-40%. Boromir Ramnicu Valcea, unul dintre primii trei jucatori din piata, a crescut pretul painii de la inceputul anului pana in prezent cu aproximativ 12-13%. Pambac Bacau de asemenea a anuntat ca va creste pretul painii cu un procent intre 10% si 20% incepand cu luna august a acestui an.
Potrivit lui Busuioc, cresterile din acest an ale PanGroup sunt rezultatul evolutiei vanzarilor pe segmentul de produse sarate (crackers, sticks) si pe cel al ruladelor si al produselor de morarit, care reprezinta 34% din vanzarile anuale ale companiei.
Pe de alta parte, largirea gamei de sortimente pe segmentul pastelor scurte, care detin 9% din totalul vanzarilor, a contribuit la cresterea cu 7% a cifrei de afaceri in prima jumatate a anului.
Cu toate acestea, profitul raportat de companie s-a diminuat in primul semestru din acest an, ajungand la circa 300.000 de euro, fata de 550.000 de euro in aceeasi perioada din 2006.
"Profitul mai mic inregistrat anul acesta este un rezultat al investitiilor destinate dezvoltarii si preconizam ca acestea vor conduce pe termen mediu la o crestere considerabila a cifrei de afaceri", a explicat directorul general al Pan Group.
Piata de panificatie este estimata in prezent la 1,4 mld. euro. Principalii producatori din aceasta industrie sunt Vel Pitar, Boromir, Loulis si Dobrogea Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO