Companii

Pandemia a săltat vânzările comerţului modern cu 15% în 2020, dar diferenţele de la o săptămână la alta sunt uriaşe, de la -23% la plus 80%

ANALIZĂ

Pandemia a săltat vânzările comerţului modern cu 15%...

Autor: Cristina Roşca

14.02.2021, 11:03 483

♦ Vânzările de alimente, bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei au crescut la nivelul lui 2020 ajutate de pandemia de Covid-19 care, în anumite perioade ale anului, i-a făcut pe români să intre în frenezia cumpărăturilor ♦ În continuare se vede influenţa şi anumitor evenimente de peste an, sărbătorile, concediile sau începutul şcolii, asupra apetitului de consum ♦ Creşterea a fost susţinută însă şi de expansiune, reţelele internaţionale deschizând anul trecut circa 400 de magazine noi sub diferite formate.

Jucătorii din comerţul modern au reuşit să îşi majoreze vânzările anul trecut cu 15% faţă de 2019, creş­terea substanţială având în spate o serie de factori precum pan­de­mia de Covid-19, expan­si­unea reţelelor interna­ţio­nale şi creşterile de preţ, potrivit unei analize a companiei de cercetare de piaţă Retail Zoom.

Este interesant de remarcat faptul că evoluţia deşi pozitivă per ansamblu variază puternic de la o săptămână la alta, ritmul de creştere ajungând chiar la 80% în una dintre săptămânile de dinainte de lockdown. La polul opus, a existat şi o săptămână cu o scădere de 23% a vânzărilor din comerţul modern. Declinul vânzărilor de alimente, produse de îngrijire personală sau a locuinţei a avut loc în săptămâna de după sărbătorile pascale din 2020, care a coincis însă în 2019 cu acelaşi eveniment, astfel că a avut o bază de pornire foarte bună. Mai exact anul trecut Paştele a avut loc cu o săptămână mai devreme ca în 2019. Per total, dintre toate săptămânile de anul trecut, doar în două s-a înregistrat o scădere a vânzărilor. În afară de cea din aprilie, e vorba de săptămâna de dinainte de Crăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO