• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Companii

Pandemia aruncă în aer planurile companiilor. Studiu: 50% dintre companii se aşteaptă să încheie anul cu scăderea veniturilor

Pandemia aruncă în aer planurile companiilor. Studiu: 50% dintre companii se aşteaptă să încheie anul cu scăderea veniturilor

Autor: Dorin Oancea

06.07.2020, 13:13 197

Aproximativ 50% dintre companiile participante la sondaj se aşteaptă să încheie anul financiar 2020 cu scăderi ale veniturilor, ale numărului de angajaţi precum şi ale investiţiilor, spre deosebire de anul 2019 pentru care doar 10% au indicat scăderi ale acestor indicatori, arată un sondaj AmCham.

AmCham Romania a prezentat rezultatele sondajului privind calitatea climatului investiţional românesc, ediţia 2020. Comparativ cu anul precedent, răspunsurile la întrebările ce au vizat avantajele competitive ale României, cele mai apreciate condiţii de piaţă şi estimarea rezultatelor pentru 2020 indică o depreciere a încrederii în mediul investiţional asigurat de România şi în consecinţă aşteptări rezervate în ce priveşte evoluţia afacerilor.

“Anul 2020 este unul atipic din punct de vedere economic, din cauza pandemiei COVID-19. În mod explicabil, rezultatele sondajului reflectă această nouă realitate, proiecţiile companiilor din România asupra veniturilor, a numărului de angajaţi şi a planurilor de investiţii fiind toate în diminuare semnificativă faţă de anul anterior. În acest context plin de provocări, dar şi de oportunităţi, AmCham Romania lansează un apel la acţiune imediată, în vederea redresării economice şi insănătoşirii mediului de afaceri şi investiţional post-pandemie. Salutăm în acest sens Planul de relansare economică anunţat de Guvernul României, însumând investiţii de aproape 100 miliarde euro pentru următorii 10 ani. În acelaşi timp, România trebuie să profite din plin de noile oportunităţi de finanţare europeană nerambursabile, oferite prin programul Next Generation EU, acţionând rapid, strategic şi cu viziune pentru viitor”, a declarat Ionuţ Simion, Preşedintele AmCham Romania”.

Calitatea infrastructurii digitale conduce detaşat topul celor mai apreciate condiţii de piaţă oferite de România, singura care a primit calificativul foarte bună din partea a 20% dintre respondenţi, urmată de calitatea capitalului uman, considerată foarte bună de 8% dintre respondenţi şi bună de 45% şi de nivelul de impozitare al companiilor care se situează pe acelaşi nivel de apreciere ca în ediţia de anul trecut. În mixul avantajelor competitive care rămân relevante pentru Romania în contextul economic actual, a rămas pe primul loc, cu 83%, importanţa apartenenţei la Uniunea Europeană, în creştere cu 5% faţă de ediţia precedentă.

Cu privire la capitalul uman sondajul relevă o îngrijorare în ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă calificate şi a potrivirii de competenţe necesare pe piaţa muncii, în contextul în care 60% dintre companii caracterizează situaţia pieţei muncii din industria în care activează ca fiind tenisonată din această perspectivă.

Cu privire la evoluţia cifrei de afaceri, doar 18% dintre respondenţi estimează o scădere mai mare de 25%, în timp ce 24% anticipează o scădere între 10 si 25%, iar 29% o scădere până în 10%.

“Aş dori să remarc nivelul de relativ optimism care rezultă din răspunsurile privind aşteptările de revenire economică post pandemie, în contextul în care 45% dintre participanţi consideră cel mai probabil un scenariu de revenire în formă U, deci văd posibilă o recuperare pe termen mediu iar 11% se aşteaptă la o revenire rapidă după şocul pandemic, în formă de V. Totuşi, această perspectivă poate deveni realitate doar dacă vor fi implementate măsuri ferme care să redea companiilor încrederea de a investi în continuare în economie, în condiţiile în care aproape jumătate au indicat că nu au în plan noi investiţii în 2020”, a declarat în intervenţia sa Omer Tetik, Vice-Preşedinte AmCham Romania.

În ce priveşte finanţarea afacerilor cele mai multe companii se bazează în principal pe fonduri proprii pentru finanţarea afacerii în 2020 şi în viitorul apropiat, completate pentru aproximativ o treime dintre respondenţi de surse precum împrumuturile bancare sau împrumuturi de la acţionari.

În ce priveşte relansarea economică, membrii AmCham consideră că principalele componente ale acestui proces, în ordinea răspunsurilor cumulate de fiecare, trebuie să fie investiţii în infrastructură (76%), digitalizarea administraţiei publice, inclusiv a administraţiei fiscale (73%), reforma sistemului sanitar (53%), creşterea stabilităţii şi predictibilităţii climatului politic şi de reglementare (49%) şi o absorbţie ridicată a finanţării europene, în special din fondul de relansare economică pentru statele membre (45%).

“Cele mai apreciate măsuri adoptate de Guvern pentru susţinerea companiilor au fost pentru membrii AmCham cele legate de lichiditate şi angajaţi, respectiv bonificaţia pentru plata impozitului pe profit în avans, accelerarea rambursării de TVA şi şomajul tehnic, astfel că salutăm decizia de prelungire a perioadei de aplicare a acestor măsuri care continuă să rămână relevante pe termen scurt şi mediu. Concomitent, trebuie demarate fără întârziere proiectele de investiţii pentru modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale care trebuie să ţină pasul cu ritmul accelerat al proceselor de digitalizare din mediul privat, pentru a simplifica conformarea voluntară şi a îmbunătăţi gradul de colectare a veniturilor bugetare” a declarat Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania.

Pentru că multe companii au indicat că fie se aşteaptă la un nou val epidemic sau nu au o claritate cu privire la acest fenomen, în plan intern vor permanentiza schimbări operaţionale adoptate în acest context precum digitalizarea, intensificată deja pe fondul pandemiei pentru mai mult de 50% dintre participanţii la sondaj, odată cu identificarea de noi produse, servicii, pieţe, sau reducerea costurilor operaţionale.

AmCham Romania va avansa aceste recomandări şi în dialogul cu Guvernul şi factorii de decizie relevanţi pentru a contribui la adoptarea celor mai potrivite politici publice şi măsuri economice de impact pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe crearea de valoare adăugată mare.

Sondajul privind calitatea mediului investiţional a fost realizat în perioada 15 mai – 19 iunie şi au participat la sondaj executivi a 131 din totalul celor 450 de companii membre AmCham, cu 60 % dintre companii cu cifra de afaceri anuală peste 5 milioane dolari, cele mai multe din industrie – ITC, Sănătate, Automotive, FMCG, Banking & Financial Services, Construcţii, Retail, Bunuri de consum, Producţie industrială, energie, transporturi, turism, HORECA.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) are membri peste 450 de companii americane, multinaţionale şi româneşti.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107