Companii

Papalekas iese la război cu arhiepiscopul Robu pentru a salva turnul Cathedral Plaza

Papalekas iese la război cu arhiepiscopul Robu pentru a...

Autor: Cristi Moga

30.03.2015, 12:21 2559

Conflictul provocat de de construirea turnului de birouri Cathedral Plaza lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Bucureştiului capătă o nouă dimensiune, după ce Ioannis Papalekas, omul de afaceri grec care a cumpărat proiectul în 2012, a lansat un atac la adresa lui Ioan Robu, arhiepiscopul Bisericii Catolice.

“Contrar caracterului meu pacifist şi structural favorabil unor soluţii amiabile în orice situaţii delicate, declar public că voi acţiona cu toată fermitatea şi convingerea pentru protejarea drepturilor şi intereselor mele legitime, dar şi ale societăţii Millennium Building Development (MBD), urmând să apelez la calea acţiunii în daune şi la plângeri penale atât împotriva ARCB ca instituţie ce şi-a asumat public aceste declaraţii printr-un purtător de cuvânt, cât şi împotriva arhiepiscopului Ioan Robu, care este în realitate artizanul acestei campanii abuzive”, afirmă Ioannis Papalekas într-o declaraţie de presă de şapte pagini în care îl acuză pe arhiepiscop că abuzează de poziţia sa în “interes personal, pentru vedete personale”.

Povestea turnului Cathedral Plaza începe în urmă cu zece ani, când omul de afaceri israelian Eyal Ofer, proprietar al grupului Willbrook, a început construcţia unui turn cu 18 etaje la câţiva metri de Catedrala Sfântul Iosif de pe strada Luterană, proiect care a născut încă de la început controverse.

Cum, necum, investitorii au ridicat proiectul, având autorizaţie de construire eliberată de Primăria Sectorului 1, aviz care a fost însă contestat la diverse instanţe din Bucureşti, dar şi din Suceava, Ploieşti sau Târgovişte.

După ani de procese, Arhipeiscopia a obţinut o decizie definitivă prin care autorizaţia de construire a fost declarată nevalidă şi au solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti şi primarului Sorin Oprescu demolarea proiectului.

În vara anului 2011, Eyal Ofer a ieşit într-o conferinţă de presă în care a încercat să-şi apere turnul, susţinând că nu a ştiut că are nevoie de autorizaţie de construire de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti.

La un an de la acest episod, Ofer a vândut firme Millennium Building Development, prin intermediul căreia a fost dezvoltat proiectul, grecului Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti şi un investitor cu un ridicat profil speculativ. Până la preluarea Cathedral Plaza, Papalekas a mai cumpărat şi proiectele City Mall şi Tower Center aflate în dosare de insolvenţă, clădiri a căror situaţie juridică a fost rezolvată între timp.

Preluarea Cathedral Plaza a fost evaluată la 50 de milioane de euro, dar la trei ani de la tranzacţie clădirea rămâne neocupată şi sub ameninţarea demolării.

“Este deja o modalitate cunoscută aceea în care ARCB încearcă înaintea unor termene de judecată importante (pe data de 1 aprilie 2015 va avea loc o nouă înfăţisare la Tribunalul Bucuresti, acolo unde se discută posibila regularizare a situaţiei clădirii noastre) să creeze presiune prin folosirea canalelor mediatice asupra judecătorilor”, mai spune acum Papalekas.

Omul de afaceri grec mai spune că acuzaţii privind implicarea sa într-un grup infracţional organizat împreună cu Sorin Oprescu, primarul Capitalei, sunt “fabulaţii total nerealiste, gândite în cel mai diabolic mod cu putinţă. El susţine că l-a întâlnit pe Sorin Oprescu de două ori în decursul anului 2014, alături de avocaţii săi în Audienţe oficiale ce au avut loc în sediul Primăriei.

Totodată, Papalekas mai spune că au fost realizate şapte expertize tehnice din care rezultă că turnul Cathedral Plaza este o clădire sigură şi nu există interacţiuni negative în raport cu clădirea Catedralei Sfântul Iosif.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO