Companii

Paradisuri fiscale. Pe locul 16 în topul investitorilor străini, Antilele Olandeze apar cu doar patru companii „în viaţă“

Paradisuri fiscale.  Pe locul 16 în topul investitorilor...

Autor: Dana Ciriperu

13.04.2016, 00:07 1340

Antilele Olandeze se află pe locul 16 în topul celor mai mari investitori străini în România, cu un sold al capitalului de 500 mil. euro, o pondere de 1,3% din total, arată datele de la Registrul Comerţului.

Ca pondere a capitalului social subscris, Antilele Olandeze sunt peste Polonia sau Belgia şi la ega­litate cu Turcia sau Cehia. Ca busi­ness şi locuri de muncă create sunt însă inexistente. 

Doar patru companii cu cel puţin un acţionar înregistrat în Antilele Olandeze au avut însă o cifră de afaceri mai mare ca zero în 2014, în timp ce alte şase şi-au publicat bilanţul pe 2014, dar figurează cu cifră de afaceri zero, arată sursa citată.

Atfel spus, al şaisprezecelea mare in­vestitor străin din România are doar patru companii „în viaţă“, iar aces­tea raportează o cifră de afaceri cu­mulată de 35 mil. lei (8 mil. euro), pier­deri de 4 mil. lei şi numai 215 salariaţi.

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului. În ultima săptămână informaţii privind activităţile unor firme offshore au apărut în dosarul Panama Papers, unul dintre cele mai mari atacuri la adresa capitalului offshore la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO