Companii

Paradoxul economiei: Companiile cu afaceri zero au pierderi de 7 miliarde de lei, aproape 20% din totalul pierderilor din economie. Doar 4.500 de societăţi au raportat profit în 2015

Paradoxul economiei: Companiile cu afaceri zero au...

Autor: Cristina Roşca

02.08.2016, 00:08 2981

În România sunt 180.000 de companii cu afaceri zero, iar jumătate dintre acestea au raportat pierderi de aproape 7 miliarde de lei anul trecut, respectiv 20% din bilanţul negativ al businessului.

Aproape 650.000 de companii şi-au depus rezultatele financiare pe anul trecut la Ministerul de Finanţe, iar dintre acestea circa 180.000 au raportat afaceri zero. Jumătate dintre firmele care figurează cu afaceri zero au înregistrat pierderi şi numai 4.500 au obţinut profit, arată datele de la Registrul Comerţului.

„Este îngrijorător că la o populaţie de 20 de milioane de oameni avem doar 450.000 de companii active. Aceste date ne arată spiritul antreprenorial. Suntem o ţară de salariaţi. Mediul de afaceri este restrâns, este ca un lac mic în care orice piatră poate crea furtună. Acest lucru este îngrijorător“, spune Iancu Guda, services director în cadrul com­paniei de consultanţă de risc Coface.

Companiile cu afaceri zero provin în special din trei sectoare, respectiv exploatare petrolieră domeniul imobiliar şi sectorul construcţiilor. Pe primele două poziţii se găsesc giganţii energetici – Lukoil (Rusia) şi Exxon Mobil (SUA) – care „răscolesc“ adân­curile Mării Negre în căutare de petrol. Cele două au raportat pe 2015 pier­deri cumulate de peste 1,7 mld. lei, valoa­re ce oglindeşte de fapt inves­tiţiile făcute în lucrările de explorare şi producţie.

Situaţia jucătorilor din explorarea petrolieră este însă diferită de cea a companiilor din sectorul imobiliar, explică specialiştii în fiscalitate.

„Cred că aceste companii cu afaceri zero dar cu pierderi se încadrează într-una din trei situaţii. Vorbim pe de-o parte de societăţi falite, fără niciun viitor. Pe de altă parte avem societăţi „bidon“, care înregistrează toate pier­derile unui grup de companii, pentru ca acesta să poată evita să plătească dările către stat. În cel de-al treilea caz avem societăţi care derulează proiecte de investiţii care au fost sistate sau care sunt în prezent în dificultate şi nu mai pot fi finalizate“, spune Emil Duca, consultant fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO