Companii

Paradoxul regenerabilelor: eolienele îşi luau ieri energia pentru consumul propriu chiar de la cărbunii poluanţi. Preţurile cresc

Paradoxul regenerabilelor: eolienele îşi luau ieri...

Autor: Roxana Petrescu

15.11.2018, 15:00 2480
Ieri în jurul orei 15:00, niciuna din cele 1.500 de turbine eoliene din România nu funcţiona, aportul acestei surse la producţia de energie fiind negativ în contextul în care chiar şi dacă stau turbinele au un consum propriu.
 
Cea mai puternică sursă de energie a României era reprezentată ieri la aceeaşi oră  de termocen­tralele pe cărbuni şi cele pe gaze, cele mai scumpe forme de producţie, în contextul în care Hidroelectrica deja intră în rezervele din lacurile de acumulare după o perioadă foarte secetoasă. Toate aceste semnale indică faptul că o creştere a facturilor la energie este inevitabilă.

Susţinătorii energiei verzi, formă de ener­gie subvenţionată de toţi consumatorii, şi-ar fi temperat uşor entuziasmul în contextul în care ieri fotovoltaicele, eolienele sau biomasa aveau un aport neglijabil în producţia de energie electrică. 

Mai mult, centralele eoliene chiar consumau energie din sistem, paradoxal chiar de la termocentralele pe cărbuni, în contextul în care turbinele au un consum tehnologic constant.

În acest context, cărbunii, forma de energie cel mai des criticată pentru impactul său asupra mediului, asigura o treime din producţia de energie din România, având cea mai mare pondere în asigurarea necesarului energetic local.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO