Companii

Paralela 45: cifra de afaceri cu 25% sub estimari

20.01.2003, 00:00 58

Agentia de turism Paralela 45 a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 7,5 milioane de dolari, in crestere cu aproape 25% fata de rezultatul inregistrat in 2001, dar si cu 25% sub estimarile de la inceputul anului, a declarat Ziarului Financiar Alin Burcea, proprietarul companiei.
La inceputul anului trecut, Elena Anghel, director al firmei, declara ca Paralela 45 estima o cifra de afaceri de zece milioane de dolari. Burcea nu a detaliat motivele pentru care firma nu a reusit sa atinga parametrii stabiliti initial. 
Burcea, care a ocupat pana la sfarsitul anului trecut postul de secretar de stat in Ministerul Turismului, nu a dorit sa estimeze cifra de afaceri pentru  2003. "Dupa evolutia de anul trecut, prefer sa nu mai fac prognoze, insa sunt convins ca vom inregistra o crestere semnificativa", a spus Burcea.
Burcea a fost eliberat din functie la sfarsitul anului trecut, din cauza "nepotrivirii de caracter si viziunilor diferite privind dezvoltarea turismului romanesc dintre el si ministrul Dan Matei Agathon", conform declaratiilor sale. 
Volumul afacerilor agentiilor de turism din Romania va inregistra in acest an o majorare cu circa zece procente, similara cresterii inregistrata in 2002, a declarat recent Marcel Badescu, presedinte de onoare al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Burcea considera insa ca rata de crestere de 10% preconizata de operatorii din domeniu poate fi atinsa si chiar depasita.
Oficialul Paralelei 45 a mai spus ca anul trecut firma a inregistrat cresteri pe toate segmentele activitatii. "A mers bine incomingul (sosiri ale turistilor straini - n. r.), mai ales pe individual, iar o crestere semnificativa s-a inregistrat si pe partea de plecari ale romanilor in strainatate. Decizia Guvernului de a lasa turistii sa plece spre statele Uniunii Europene, doar daca prezentau 500 de euro sau vouchere de cazare ne-a impulsionat activitatea mai ales in primele trei-patru luni ale anului", a declarat Burcea. Si sezonul de vara a fost bun, insa cresterea a fost mai mica, a adaugat el.
Circa 40% din clientii Paralelei 45 sunt clienti companii. "Lucram cu firme si pentru firme, ne-am axat si pe organizarea de evenimente, cum ar fi conferinte sau seminarii ", completeaza seful agentiei.
Reintroducerea TVA la turismul extern va avea efecte negative asupra profitului agentiilor de turism, apreciaza Burcea. "S-a scos taxa de 3% pentru fondul de promovare, insa se adauga un 19% la incoming. Rezulta o diferenta de 16% in defavoarea agentiilor. In plus, reducerea comisioanelor la vanzarea biletelor de avion va afecta, la randul ei, profiturile".
Paralela 45 a obtinut anul trecut o rata a profitului de sub 5% din cifra de afaceri, estimeaza proprietarul companiei.
Pentru anul 2003, Burcea considera ca va creste numarul vizitatorilor straini, dar si numarul romanilor care vor pleca in strainatate. "Noi incercam sa lansam cateva programe care nu exista in prezent pe piata romaneasca", a mai spus el, fara a oferi mai multe detalii.
Paralela 45 a fost infiintata in anul 1990 si are doua filiale in Bucuresti, una in Brasov si alta la Timisoara.
Compania este si unul din investitorii semnificativi la Dracula Park, unde a cumparat actiuni in valoare de 100 de milioane de lei, alaturi de ANAT, care a cumparat actiuni de aceeasi suma sau agentia Marshal Turism, care a investit 200 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO