Companii

Parchetul a pus sechestru pe stocuri de petrol de 1 mld. lei destinate Petrotel-Lukoil

Parchetul a pus sechestru pe stocuri de petrol de 1 mld....

Autor: Radu Bostan

06.10.2014, 11:12 1900

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care anchetează grupul rus Lukoil sub suspiciunea de evaziune fiscală, a pus sechestru pe stocurile de ţiţei şi produse finite destinate rafinăriei Petrotel din Ploieşti, în valoare de un miliard de lei.

Oil Terminal (simbol bursier OIL), companie de stat care deţine un terminal de import-export al petrolului în Constanţa, informează că parchetul a instituit "sechestru asigurator asupra tuturor cantităţilor şi stocurilor de materie primă - ţiţei şi alte produse energetice (păcură, benzine şi motorine) şi/sau aditivi, deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti, în spaţiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare ce aparţin sau se află în custodia SC Oil Terminal SA până la concurenţa sumei de 1.039.019.829,00 lei."

Suma, echivalentă cu 230 milioane de euro, reprezintă prejudiciul estimat în primă fază de anchetatori, care ar fi provenit din evaziune fiscală (112 mil. euro) şi spălare de bani (118 mil. euro).

Procurorii au făcut vineri un raid la sediul rafinăriei Petrotel, unde funcţionează şi alte firme controlate de grupul Lukoil, plecând după percheziţii de şase ore încărcaţi cu mai mulţi saci cu documente, potrivit Mediafax.

Măsura de blocare a stocurilor de produse petroliere destinate rafinăriei Lukoil este o veste proastă pentru Oil Terminal, care îşi realizează peste o treime din rulaj pe relaţia cu Petrotel, dar şi pentru transportatorul de ţiţei Conpet (simbol COTE), unde 14% din veniturile din primul semestru au venit din importurile realizate pentru rafinăria ruşilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO