Companii

Pariu pe pariuri. Patru fonduri de investiţii mari au scos din buzunare peste 500 mil. euro în cinci ani pentru a cumpăra companii româneşti de jocuri de noroc şi pariuri. De ce? Românii au cheltuit anul trecut 9,1 mld. lei (aproape 2 mld. euro) în cazinouri, în sălile de jocuri de noroc şi online, suma fiind cu 45% mai mare decât în 2020, primul an de pandemie

Pariu pe pariuri. Patru fonduri de investiţii mari au...

Autor: Cristina Roşca

23.10.2022, 10:42 3387

♦ Totuşi, încasările nu au ajuns la nivelul din 2019, deşi s-au apropiat de acest prag ♦ Se remarcă însă o concentrare a pieţei, numărul de jucători (firme) din sector fiind tot mai mic ♦ Mai exact, cei mari devin şi mai mari, iar cei mici dispar.

În ultimii cinci ani, patru fonduri mari de investiţii - dintre care unele care anterior nu se uitaseră direct la piaţa locală, considerată a fi prea mică pentru tichetele lor - au scos din buzunare peste 500 mil. euro pentru a prelua - total sau parţial - afaceri active în piaţa de pariuri şi jocuri de noroc din România. Acest domeniu a dat astfel unele dintre cele mai mari deal-uri de pe plan local, valoarea fiecăruia dintre ele variind de la câteva zeci la câteva sute de milioane de euro, conform datelor existente. De ce vin investitorii financiari şi pariază pe domeniu? De ce România?

Pe de-o parte, încasările industriei cresc precum Făt-Frumos, exceptând primul an de pandemie, când restricţiile de funcţionare s-au văzut în cifrele acestor firme. Pe de altă parte, sursele din piaţă spun că marjele acestor companii sunt „uriaşe“, astfel că investitorii îşi scot rapid banii. Este greu de văzut însă, în cazul multor actori din domeniu, ce marje au pentru că businessul este operat printr-o adevărată reţea de firme.

Cert e că agenţiile de pariuri şi cazinourile au împânzit spaţiile stradale din ţară - atât din marile oraşe, cât şi din oraşele secundare -, plătind chirii pe care nimeni altcineva nu şi le poate permite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO