Companii

Pariu pe sănătate. Fondurile de investiţii au scos din buzunare 100-150 mil. euro în ultimii doi ani pentru a cumpăra şapte companii din domeniul medical

Pariu pe sănătate. Fondurile de investiţii au scos din...

Autor: Cristina Roşca

01.03.2021, 00:08 500

Accelerarea investiţiilor în domeniul sănătăţii private vine şi ca urmare a subdezvoltării sistemului de stat, unul dintre cel mai slab cotate din Europa.

Şase fonduri de investiţii au cum­pă­rat doar în ultimii doi ani şapte com­panii locale active în domeniul să­nă­tatăţii private, pariind 100-150 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Investitorii financiari au mers mai ales că­tre nişe precum medicină vete­ri­nară, sto­matologie, radioterapie sau servicii spe­cia­lizate de genul cardiologie, pieţe frag­mentate şi subdezvoltate.

Ţinta lor este expansiunea la nivel na­ţional, dincolo de marile oraşe cu putere de cumpărare pe măsură, mai exact pătrunderea în centre urbane medii şi mici unde consu­ma­to­rii nu au acces la servicii medicale private. Pacien­ţii din aceste zone depind fie de poli­clinicile şi spitalele de stat, de multe ori sub­dezvoltate, fie de operatorii privaţi din marile oraşe apropiate.

Astfel, subdezvoltarea sistemului de sănatate de stat şi creşterea accelerată a in­ves­tiţiilor din privat i-au determinat pe in­vestitorii fi­nanciari să parieze pe domeniu.

„Merită să susţinem efortul de extindere ra­pidă a acestui concept (clinicile stomato­lo­gice Victoria - n.red.) pe piaţa românească, în­tr-un domeniu medical extrem de frag­mentat“, a spus Laurenţiu Ciocîrlan, managing partner Equiliant. 

Fondul de investiţii EquiLiant Capital, fondat de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman - cea mai puternică afacere antreprenorială din Ro­mânia -, a preluat la finalul săptămânii tre­cu­te un pachet minoritar în reţeaua de clinici stomatologice Clinica Victoria şi vrea să extindă businessul astfel încât să ajungă la o acoperire naţională.

Începând cu 2015 şi 2016, pe această piaţă a serviciilor medicale private au avut loc multe tranzacţii, însă a fost vorba mai degrabă de jucătorii mari deja existenţi care îşi consolidau poziţia preluând afaceri de mai mici dimensiuni, fie ele specializate, fie generaliste.

În ultimii doi ani însă, chiar dinainte ca pandemia să lovească întreaga lume, apetitul fondurilor pentru astfel de afaceri - mici şi medii -, de regulă specializate a crescut. În pan­demie el doar s-a consolidat.

Piaţa de sănătate din România a ajuns în 2019 (ultimul an pentru care există date pu­blice) la 13,7 mld. lei afaceri, 20.800 de firme şi peste 75.000 de salariaţi. Creşterea e rapidă şi constantă pe toţi aceşti trei indicatori, faţă de 2008 spre exemplu businessul e de 5,5 ori mai mare, în timp de numărul de angajaţi şi de societăţi s-a mai mult decât dublat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO