Companii

Pariul familiei Adamescu: Constructiile vor deveni cea mai profitabila industrie datorita fondurilor UE

Pariul familiei Adamescu: Constructiile vor deveni cea mai profitabila industrie datorita fondurilor UE

1: Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu si director general al companiei Baumeister: Dan Adamescu, seful familiei, a infiintat compania Baumeister in 1997 in parteneriat cu omul de afaceri german Michael Dietrich, care ulterior a iesit din actionariat; 2: Familia Adamescu detine centrul comercial Unirea Shopping Center din Bucuresti, hotelul Rex din Mamaia, pachetul majoritar al companiei Astra Asigurari si un pachet de 20% din actiunile retailerului electroIT Flamingo.

02.12.2009, 00:00 535

Compania de constructii Baumeister, controlata de familiaAdamescu (proprietara magazinului Unirea din Capitala), estimeazaca anul viitor va fi unul de functionare in regim de avarie si derearanjare a situatiei economice si politice, urmand insa ca petermen lung industria constructiilor sa redevina una dintre celemai profitabile.

"Industria constructiilor va fi cea mai profitabila inconditiile in care singura sursa de finantare viabila este UniuneaEuropeana. Deja se vad efectele investitiilor in reabilitarearetelei de drumuri si poduri, lucrari de exploatare maritima si fluviala, lucrari de cai ferate, deci banisa avem, ca de lucrat ar fi pentru cel putin 20 de ani de acumincolo", a declarat pentru ZF Alexander Adamescu, fiul lui DanAdamescu si director general al Baumeister.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 47 mil.euro, in crestere cu 62% fata de anul precedent, si un profit netde 3,8 mil. euro. Pentru anul acesta, Adamescu nu a precizat cum aevoluat cifra de afaceri fata de 2008, insa a explicat ca "nu aminregistrat o evolutie din punct de vedere financiar".

Totusi, 2009 a fost anul in care compania a pregatit intrarea pepiata lucrarilor publice finantate de stat si a inceput negocieripentru formarea unor parteneriate. Baumeister s-a implicat inultimii ani in constructia de proiecte comerciale precum PraktikerFocsani sau Aurora Mall Buzau (dezvoltat de patronul Altex, DanOstahie), spatii logistice si industriale precum fabrica UrsusBreweries Buzau, sediul logistic Kaufland Ploiesti. Baumeisterconstruieste si proiectul rezidential Central Apartments dinConstanta, preluat anul acesta de divizia imobiliara a grupuluiTNG, detinut de omul de afaceri Dan Adamescu.

"Am constientizat ca, spre deosebire de anii trecuti candcontractele «veneau» la noi, acum noi trebuie sa identificamsursele, sa revizuim preturile si sa fim mai atenti la concurenta.Situatia de anul acesta ne-a dezvoltat spiritul competitivitatii sine-a stimulat creativitatea si gandirea strategica", explicaAdamescu.

El afirma ca lucrurile ar fi stat altfel daca s-ar fimaterializat proiectele ofertate la sfarsitul anului trecut.

Cu 30% mai putin angajati

Compania si-a redus anul acesta cu circa 30% numarul deangajati, ajungand sub pragul de 300 de salariati.

"Acest numar raportat la proiectele existente este absolutindestulator. De regula, inceperea unui proiect nou reprezintapentru noi si o campanie noua de angajari. Ne orientam cu precaderecatre piata fortei de munca locale, evitand pe cat posibilcheltuielile suplimentare cu cazarea, transportul etc.", spunedirectorul general al Baumeister.

El considera ca abia 2011 va fi probabil cel al reporniriiadevarate a activitatii in constructii.

"Bineinteles ca un rol aparte il are si statul, de reformele luipublice depinzand aportul financiar al Uniunii Europene."

Baumeister va continua in urmatorii ani sa patrunda pe segmentenoi din domeniul constructiilor si ia in considerare si achizitiide firme "sanatoase" de constructii, pentru a intregi domeniile despecialitate.

Totusi compania nu se va reorienta majoritar catre lucrarile deinfrastructura si se va concentra in continuare pe zonaprivata.

"Nu ne punem problema reorientarii, doar vom fi mai atenti si laastfel de proiecte, ca varianta alternativa pentru asigurarea unuivenit constant, fara sa avem pretentii si de obtinere a unui profitcorespunzator. Avem incredere in clientii nostri traditionali dindomeniul privat, cu care am stabilit legaturi pana in prezent",afirma Adamescu.

Program "Rabla" pentru utilaje vechi

Alexander Adamescu considera ca statul va trebui sa initiezeanul viitor mai multe programe de sustinere a sectorului deconstructii, cum ar fi "Rabla" pentru utilaje de constructii aflatein stare avansata de degradare sau obligativitatea antreprenorilorstraini de a incheia un joint-venture cu firme locale, pentruexecutarea de lucrari finantate de statul roman.

Baumeister a fost infiintata in 1997 de omul de afaceri germanMichael Dietrich in parteneriat cu Dan Grigore Adamescu. Ulterior,familia Adamescu a obtinut controlul companiei prin intermediulcompaniilor Nova Group Investment, care detine 90% din actiuni, siComplexul Hotelier Modern, care controleaza 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO