Companii

Pariuri ratate: OMV face provizioane de 700 de milioane de euro pentru centrala pe gaz de la Brazi şi Petrol Ofisi din Turcia

Pariuri ratate: OMV face provizioane de 700 de milioane...

Autor: Roxana Petrescu

29.01.2015, 11:38 1385

Grupul austriac OMV, cel care controlează pachetul majoritar din OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, îşi reanalizează portofoliul din cauza turbulenţelor de pe piaţa petrolului, centrala pe gaze de la Brazi dovedindu-se un pariu necâştigător în contextul dificil de piaţă.

Petrom a luat decizia de a investi în producţia de energie electrică în 2008, unitatea de 530 de milioane de euro şi 860 MW, mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă, fiind finalizată în 2012. Piaţa energiei nu a mers însă conform estimărilor, preţurile şi cererea fiind în continuare în scădere.

“Turbulenţele de pe piaţa petrolului şi a gazelor naturale au determinat grupul OMV să evalueze din nou anumite părţi din portofoliul său. Au fost constituite provizioane de 700 de milioane de euro în al patrulea trimestru din 2014. Acestea sunt legate mai ales de Petrol Ofisi din Turcia şi de centrala pe gaze Brazi din România”, se arată într-un comunicat emis astăzi de grupul austriac.

Prăbuşirea preţului petrolului a dus la ajustarea bugetului de investiţii al grupului OMV. Astfel, OMV va avea un buget anual de 2,5-3 miliarde de euro în perioada 2015-2017, în scădere faţă de bugetul de 3,9 miliarde de euro setat pentru perioada 2014-2016.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO