Companii

Patriciu cauta cumparatori pentru euroobligatiuni

09.07.2004, 00:00 17



Emisiunea de euroobligatiuni a Rompetrol, in valoare de 100 - 150 de milioane de euro, va fi subscrisa cel mai probabil de un numar de circa 20 de investitori, fonduri de investitii, banci si fonduri de pensii. Maturitatea emisiunii va fi de 5 ani, iar dobanda este in curs de negociere cu potentialii cumparatori, a declarat ieri Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al Rompetrol, in cadrul sedintei Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), care a aprobat lansarea emisiunii de obligatiuni.



Patriciu a precizat ca o parte din fondurile de investitii straine care vor sa cumpere obligatiuni sunt in prezent si actionari ai Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu participatii sub 1%.



"Am purtat discutii cu cateva zeci de investitori din Europa si climatul este foarte favorabil Romaniei. Iar noi, fiind singura companie romaneasca care iese cu obligatiuni in aceasta perioada, avem sanse mari de a inregistra un succes", a spus presedintele Rompetrol.



Patriciu a precizat ca emisiunea poate fi lansata, in functie de conditiile pietei, in oricare din urmatoarele trei - patru luni. De asemenea, aceasta prima emsiune va fi urmata de o a doua, cel mai probabil la inceputul anului urmator.



"Banii vor reprezenta o plasa de siguranta pentru companie. Nu avem nevoie urgenta de bani si de aceea nu ne vom grabi sa iesim pe piata in orice conditii. Banii obtinuti din obligatiuni vor fi folositi in special pentru investitii, dar nu este exclus ca o parte sa fie orientati, temporar, catre finantarea capitalului de lucru", a precizat Patriciu.



Rompetrol a anuntat ieri un plan de investitii de circa 224 milioane de dolari pentru urmatorii trei ani: 71,5 de milioane de dolari vor fi orientati catre rafinare, 113 de milioane de dolari catre distributie si retail, si 45 de milioane de dolari catre petrochimie.



Emisiunile de euroobligatiuni vor fi utilizate pentru finantarea planului de investitii asumat.



"Am ales, tinand cont de faptul ca maturitatea obligatiunilor este de 5 ani, sa investim in obiective pentru care durata de recuperare a investitiei este sub 5 ani", a precizat Patriciu.



Emitentul obligatiunilor este Rompetrol Group NV, actionarul majoritar al companiilor din grupul Rompetrol, care va distribui banii catre societatile din grup. Principalul beneficiar va fi Rompetrol Rafinare Constanta (ce detine rafinariile Petromidia si Vega), compania listata la Bursa de Valori, care de anul acesta va absorbi, spune Dinu Patriciu, si activitatea de retail (Rompetrol Downstream) a grupului.



Pe partea de retail si distributie, grupul are ca principale obiective deschiderea a cate 50 de benzinarii noi in fiecare an pana in 2006 si punerea in functiune a doua depozite in Bulgaria si Turcia pana la sfarsitul lui 2005.



La rafinarii, un proiect important este construirea unui terminal petrolier langa Petromidia, la Navodari, in valoare totala de 30 de milioane de dolari.



"Nu vom construi acest terminal pe cont propriu pentru ca sunt si alte companii interesate sa il foloseasca. Asteptam privatizarea Petrom pentru a avea un partener cu care sa discutam pe aceasta tema", a spus Patriciu.



Presedintele Rompetrol a apreciat ca privatizarea Petrom si, odata cu aceasta, liberalizarea treptata a pietei carburantilor va dubla in urmatorii ani profitul operational al grupului.



"In prezent, cu toate eforturiile de a creste ponderea exporturilor, vindem circa 40% din productie la intern, unde nu putem avea, datorita preturilor actuale, profit" a spus Patriciu.



In urma investitiilor si imbunatatirilor conditiilor de pe piata interna, grupul estimeaza ca va inregistra anul viitor un venit net (fara accize) de 1,2 miliarde dolari si un profit inainte de dobanzi si taxe (EBIT) in valoare de 86 de milioane ce dolari.



Pentru anul acesta, estimarea pentru venitul net este de 1,07 miliarde, iar pentru EBIT - 57 milioane de dolari.



La AGA de ieri singurul actionar care a votat impotriva emisiunii de obligatiuni a fost SIF Transilvania, care detine circa 4,3% din actiunile Rompetrol Rafinare.



La Bursa, compania este cotata la un pret de 640 lei/actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 276 milioane de euro. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO