Companii

Patriciu încearcă să-şi cureţe afacerea imobiliară

Patriciu încearcă să-şi cureţe afacerea imobiliară

Autor: Cristi Moga

12.05.2011, 23:50 3384

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a surprins pe toată lumea lasfârşitul anului 2008, când a cumpărat portofoliul imobiliar dinRomânia al fondului de investiţii Fabian, dar şi prin achiziţiileexterne din vara lui 2009, a anunţat în această săptămână douămutări importante în holding-ul imobiliar pe care şi l-a creat:cooptarea în echipa de management a Ioanei Momiceanu, fostul CEO alBNP Paribas Real Estate, respectiv vânzarea a şapte clădiri debirouri din Suedia.

Intrarea în imobiliare şi lansarea Mic.ro au fost principaleleinvestiţii începute de fostul proprietar al Rompetrol în ultimiiani, afaceri care nu au ajuns încă la maturitate.

Dacă la Mic.ro Patriciu se arată deocamdată preocupat doar decontinuarea investiţi­ilor, în imobiliare a realizat şi un primexit, astfel că a anunţat vânzarea proiectului Karolinen, formatdin şapte clădiri cu o suprafaţă de 75.000 mp, către un investitorsuedez, Hemfosa.

Părţile nu au făcut publică valoarea tranzacţiei, dar mutareaarată preocuparea lui Patriciu pentru optimizarea afacerii şi,totodată, pentru generarea de lichidităţi, în condiţiile în care,potrivit informaţiilor din piaţă, el încearcă de mai mult timp să"rostogolească" creditele de un miliard de euro la care s-aînhămat.

Cum a ajuns Patriciu în această situaţie?

Dinu Patriciu a renunţat la parcul de afaceri Karolinen din Karlstadt, SuediaÎnurmă cu aproape doi ani, miliardarul a început să cumpere de pebursa londonează acţiuni la fondurile de investiţii Deutsche Landşi Rutley, care aveau active pe pieţele din Vest, dar nu şi înRomânia. La acea vreme, Patriciu era consiliat de britaniculMichael Lloyd, unul dintre cei mai experimentaţi executivi care aufost activi în imobiliarele româneşti. Între timp, Lloyd a părăsitafacerile lui Patriciu, la fel cum a făcut în urmă cu mai mulţi anicu "imperiul" din Băneasa controlat de un alt miliardar, GabrielPopoviciu.

Revenind, achiziţiile Deutsche Land şi Rutley nu au fost făcutecu sume exorbitante, în ciuda faptului că portofoliile erauevaluate la 1,1 mld. euro. Gradul mare de îndatorare al acestorproprietăţi a dus preţurile de tranzac­ţionare la ordinul zecilorde milioane de euro.

Dar în intervalul decembrie 2008 - vara lui 2009, când acumpărat Patriciu, preţurile în imo­biliare de-abia îşi începeauscăderea, ţinând cont că în 2010, spre exemplu, pe piaţa locală aufost tranzacţionate proprietăţi chiar şi la valori de 1 euro, cât acostat, spre exemplu, preluarea integrală a Polus Constanţa.Bineînţeles, la aces­te preţuri se adaugă şi datoriile consistentepe care Patriciu şi le-a asumat la achiziţiile pe care le-a făcut:76 mil. euro pentru portofoliul Fabian şi circa un miliard de europentru proprietăţile Deutsche Land şi Rutley, ale căror active le-aintegrat în structura Dinu Patriciu Global Properties.

Patriciu a cumpărat proprietăţi pe pieţe mature, precum Germania(60% din portofoliu), Olanda sau Belgia, dar printre active se aflăatât clădiri noi, atractive, cât şi imobile care au fost construiteîn urmă cu 20-30 sau chiar 100 de ani. Proprietăţile având un gradridicat de îndatorare, orice posibilă scădere a profituluioperaţional poate determina dificultăţi în rambursarea creditelor,iar în această perioadă păstrarea unui portofoliu echilibratreprezintă o provocare.

"Am considerat că este momentul oportun să ne facem exitul dinportofoliul suedez, cu scopul de a ne concentra asupra pieţelor dinalte ţări europene de maxim interes pentru portofoliul DPGP", aspus Mark Owen, property director al DPGP.

Pe de altă parte, portofoliul din România, moştenit de laFabian, nu oferă în momentul de faţă cele mai bune randamente, încondiţiile în care o serie de clădiri au spaţii goale.

Cea mai mare problemă o ridică imobilul Cubic Center dinPipera-Tunari, pe jumătate gol, unde cei mai mari chiriaşi suntfirmele Mic.ro şi Bet Cafe Arena, controlate tot de Patriciu.Totodată, şi din clădirea Banu Antonache Offices a plecat anultrecut un chiriaş important, Garanti Bank, în timp ce din BăneasaBusiness Center americanii de la Cargill sunt pe punctul deplecare.

Imobiliarele rămân o afacere complicată, care a îmbogăţit oserie de investitori, dar în ultimii ani mai mulţi au fost cei careşi-au "fript degetele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO