Companii

Patriciu investeste in productia de bitum

20.06.2006, 20:35 22

Rafinaria Vega Ploiesti, aflata in portofoliul grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, va investi 7 mil. $ (5,52 mil. euro) pentru realizarea unei instalatii de bitum rutier. Productia va fi destinata in intregime consumului intern.
"In urmatorii 15-20 de ani, tinand cont de programele de constructie de autostrazi si de cele de reabilitare a infrastructurii, cererea de astfel de materiale de calitate va fi foarte mare. Capacitatea instalatiei ne va permite sa acoperim o cota de 50% din consumul national actual inregistrat pentru acest tip de bitum si care este asigurat, in prezent, doar prin importuri", a declarat Marcel Pavel, directorul general al Rafinariei Vega.
Fondurile pentru finalizarea investitiei sunt proprii, iar printre furnizorii de echipamente pentru realizarea instalatiei se numara firmele IKA Germania, Emerson Process Management SUA, Heatech SUA, Verder Germania, Chemet Wood Germania si Ferroli Italia. Proiectul de investitii inseamna o reconstructie din temelii a instalatiei de producere a bitumului. Compania a obtinut anul trecut venituri brute de 100,4 milioane de dolari.
Cealalta rafinarie a grupului Rompetrol, Petromidia, cea mai importanta companie a grupului Rompetrol listata la Bursa de la Bucuresti, a inregistrat o pierdere de 19 mil. euro in primul trimestru al acestui an comparativ cu un profit de 40,3 mil. $ (peste 33 mil. euro) in perioada similara din 2004, potrivit standardelor internationale de contabilitate.
Compania care opereaza Rafinaria Petromidia, una dintre cele mai mari din Romania, a fost expusa direct conditiilor dificile de pe piata internationala, unde cotatiile produselor petroliere nu au mai tinut in acest an pasul cu pretul titeiului. In aprilie, Petromidia a revenit pe plus, cu o valoare de 1,3 mil. $ (1,1 mil. euro), cu 92% sub cea de anul trecut. Tendinta a fost aceeasi la nivelul grupului Rompetrol, a carui dominanta este downstream (rafinarea si distributia - n.r.), inregistrand in primele patru luni o pierdere de 20 mil. $ (17 mil. euro) la o cifra de afaceri de 1,78 mld. $ (1,48 mld. euro), de 2,5 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO