Companii

Patronatele din turism dezaprobă controalele ITM de la târg: Ne-au făcut să părem evazionişti

Patronatele din turism dezaprobă controalele ITM de la...

Autor: Liviu Iancu

15.03.2014, 19:31 999

"Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM să efectueze controale, dar nu suntem de acord să descindă într-o zi de sâmbătă, când târgul e plin de vizitatori, iar inspectorii să se aşeze în faţa agenţilor de turism care voiau să îşi servească clienţii", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu.

Ea a mai spus că nu crede că astfel de controale sunt soluţii împotriva evaziunii şi le-a recomandat inspectorilor să verifice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) totalul contribuţiilor pe salarii plătite de firmele din turism.

"Impresia pe care o lasă acţiuni precum cea de astăzi este că agenţii de turism sunt evazionişti. Eu, la firma mea, Eximtur, plătesc taxe şi impozite la stat în valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contribuţii pe salarii, şi mă simt jignită de un asemenea comportament", a mai spus Lucia Morariu.

Aceasta a adăugat că agenţii de turism care lucrează sâmbăta şi duminica primesc zile libere.

Şi vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, spune că i se pare anormal ca pe duratal târgului să existe un control, atâta timp cât evenimentul se desfăşoară sub patronajul unei instituţii a statului - Autoritatea Naţională pentru Turism.

"Sunt curios dacă (inspectorii ITM - n.r.) au lăsat aceleaşi notificări la angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Turism şi la standurile consiliilor judeţene. Nu ştiu dacă nu cumva nu este o răzbunare între societăţi din turism concurente, folosind instituţiile statului, sau este un control al ITM mai larg, care cuprinde şi societăţi din turism. În acest caz, sunt curios dacă au lăsat formulare de control la standurile consiliilor judeţene şi primăriilor sau acestea au închis standurile şi au plecat acasă în weekend, conform legislaţiei muncii", a mai spus Răducan.

Inspectorii de muncă din Bucureşti au făcut controale, sâmbătă, la Târgul de Turism organizat la Romexpo, verificând printre altele dacă reprezentanţii firmelor prezente la standuri au contracte de muncă, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse din rândul expozanţilor.

Controalele au vizat şi plata orelor suplimentare, respectiv dacă personalul aflat la standuri este remunerat şi pentru zilele lucrate în weekend, au mai precizat sursele citate, potrivit cărora aceasta este prima ediţie a evenimentului la care s-au făcut astfel de verificări.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) al Municipiului Bucureşti, Constantin Bujor, a confirmat efectuarea controalelor, precizând că acestea au început în urmă cu câteva zile şi sunt "de rutină", iar astfel de acţiuni au avut loc şi la ediţii precedente ale evenimentului.

La controale a participat şi inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Ciprian Dragomir, precum şi alţi "opt-nouă" inspectori de la ITM Bucureşti, a mai precizat Bujor.

Rezultatele controalelor ar urma să fie făcute publice săptămâna viitoare.

Aflat la a 31-a ediţie, Târgul de Turism al României reuneşte, până duminică, peste 280 de firme din domeniu, inclusiv agenţii de turism şi hoteluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO