Companii

Patronatele din turism vor o taxă de 16% pe bacşis

Patronatele din turism vor o taxă de 16% pe bacşis

Autor: Liviu Iancu

09.04.2014, 15:35 192

"În turism, bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani. El indică şi cât de drăguţ este acel personal. Ţinând cont că se dă bacşiş în toate barurile şi restaurantele, şi se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, aşa cum se impozitează veniturile personale", a declarat agenţiei MEDIAFAX Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ea spune că patronatele cer ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

"Introducerea unei noi taxe, taxa pe bacşiş, aplicabilă pe nota de plată fiscală, nominal pe angajatul care prezintă nota de plată consumatorului, cu suportarea unui impozit de 16% pe suma acordată ca bacşiş de către consumator şi fără a fi cumulate cu total venituri obţinute de respectivul angajat", se arată în documentul semnat de ANAT şi FPTR.

Patronatele au transmis propunerea către autorităţile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului.

"Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obişnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastră este ca bacşişul să fie taxat cu doar 16%. Astfel, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta îi va spune că lasă, să zicem, 10 lei, aceşti 10 lei vor fi incluşi şi ei pe nota de plată. Diferenţa va fi că cei 100 de lei vor fi impozitaţi ca şi până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacşişul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, şi statul va câştiga ceva din acest bacşiş din care, până acum, nu obţinea nimic, pentru că este plătit la negru", a explicat Morariu.

Aceasta a adăugat că suma obţinută din impozitarea bacşişului ar putea fi folosită pentru investiţii în turism.

"Este o măsură bună, dar nu este cheia îndreptării turismului românesc. Mai întâi trebuie să scădem TVA pentru alimentaţia din turism de la 24% la 9%, aşa cum se întâmplă în multe ţări europene. Ni se spune tot timpul că trebuie să ne aliem la măsurile europene, atunci când se introduce o taxă, dar nimeni nu aduce acest argument ca să scadă taxe. Acum, când am solicitat impozitarea bacşişului, fiind o taxă în plus, este posibil să se aprobe", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Răducan spune că încă se dicută modalitatea de comunicare a bacşişului între client şi chelner.

"Când cere nota, un client educat îi va spune chelnerului să treacă pe ea şi un bacşiş de X lei. Pe notă va apărea o rubrică numită tips, unde va fi trecută suma plătită suplimentar de client. Există deja programe folosite şi de restaurantele din România unde, pe nota de plată, apare tips, dar este 0. Oricum, dacă nu vrea, clientul poate să nu îi lase nimic chelnerului, caz în care pe nota de plată va apărea tips 0", a aexplicat oficialul FPTR.

Recent, reprezentanţii hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM şi Turism şi ai Ministerului Finanţelor au format un "grup de lucru" unde s-au discutat mai multe posibile măsuri de redresare a turismului, printre care şi impozitarea bacşişului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO