Industria zahărului din România mai stă în doar trei jucători, respectiv Agrana - cu sucursale în Roman şi Buzău, Tereos Luduş (Mureş) şi Antrepriza Zahăr Bod din Braşov ♦ Producţia de sfeclă de zahăr a fost de 940.000 de tone în 2019.
Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România, susţine că producţia anuală de zahăr din sfeclă de zahăr este de numai 30% din consumul anual, astfel că România depinde de importul de materii prime, dar şi de produsul finit. Totuşi, în prezent, există provizii de zahăr, iar stocurile sunt suficiente pentru 2020 şi chiar acoperă parţial şi 2021.
„Este destul zahăr pentru perioada în care ne aflăm, iar sectorul se străduieşte să acopere necesarul de consum şi o va face cu siguranţă, aşa cum a făcut criză după criză. (...) Noi producem din sfeclă de zahăr numai 30% din consumul anual, restul se importă ca zahăr alb sau zahăr în dulciuri şi băuturi, dar cel mai mult ca zahăr brut, pe care îl rafinăm în ţară. Apoi, exportăm din zahărul rafinat, cu plus valoare. Depindem de lanţurile de aprovizionare, de import/export“, spune Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România.