Companii

Patru restaurante din centrul istoric al Capitalei ii aduc 10 mil. euro lui Dragos Petrescu de la City Grill

Patru restaurante din centrul istoric al Capitalei ii aduc 10 mil. euro lui Dragos Petrescu de la City Grill

Dragos Petrescu, actionarul City Grill: In 2007 si 2008 puteai deschide un restaurant aproape in orice zona a orasului si aveai vanzari. Astazi trebuie sa indeplinesti conditii mult mai drastice si noi am schimbat strategia de dezvoltare, deschidem doar in zone cu trafic foarte mare.

07.12.2009, 23:22 637

"Centrul vechi este singura zona unde am observat crestere debusiness la nivelul intregii tari. Cele patru branduri de aici vorrula 10 milioane de euro, adica circa 60% din cifra totala deafaceri a grupului in 2010", explica Dragos Petrescu.

Omul de afaceri estimeaza pentru anul viitor o crestere abusinessului in conditiile in care in 2009 compania a reusit sa isimentina afacerile in lei (56 mil. lei), ceea ce inseamna odepreciere de 15% in euro, pana la nivelul de 13,3 mil. euro.

Petrescu nu intentioneaza sa recupereze rapid investitia decirca 500.000 de euro in cele doua unitati deschise in acest an incentrul istoric al Capitalei, care cumuleaza 240 de locuri, dintrecare 120 de locuri in interior, ci mai degraba sa creasca numarulde clienti. "Orice investitie intr-un restaurant se amortizeazaintre 5 si 10 ani, mai ales intr-o perioada dificila ca aceasta.Planul nostru este sa mentinem sau sa crestem numarul de clienti,iar deschiderea acestor doua unitati, pe alte segmente decat pecele pe care le acopeream deja, face parte din aceasta strategie",spune Petrescu.

Anul acesta, promotiile si campaniile de marketing ale grupuluiTrotter Prim au crescut numarul de clienti cu 15% fata de 2008. Maimult, si vanzarile din punct de vedere cantitativ au inregistrat ocrestere cu un ritm de doua cifre, dar promotiile au insemnatreduceri ale pretului la produse cu pana la 30%.

Intr-un an de criza financiara, in care batalia pe piatarestaurantelor s-a dus in atragerea clientilor, Dragos Petrescu ainchis unitatile neprofitabile si a disponibilizat circa 50 deangajati, ramanand in momentul de fata cu 580 de persoane in cele14 unitati pe care le administreaza.

1.000 de euro zilnic din shaorma

La inceputul anului, omul de afaceri anunta ca intentioneaza saiasa din centrele comerciale, primul pas facut fiind curestaurantul City Grill din TOM Shopping Center din Constanta. Aurmat cafeneaua City Cafe din Romana, cea deschisa in locul fosteicafenele Crem Cafe, si primul restaurant de tip fast-food Bundetotdeschis in Iris Shopping Center. "Mutarea brandului Bundetotdintr-un centru comercial pe strada, in centrul istoric, a doboratasteptarile. Vindem 400 de shaorma pe zi, ceea ce ne-a determinatsa dublam capacitatea de productie din prima saptamana de ladeschidere", afirma administratorul City Grill. La o medie de 10lei/shaorma (2,5 euro), restaurantul fast-food ii aduce luiPetrescu 4.000 de lei zilnic (circa 1.000 de euro).

"Atat Cantina, cat si Bundetot sunt doua branduri noi. Asteptamsa-si dovedeasca in 2010 capacitatea de a se multiplica. Daca levom considera profitabile, in doi ani vom aloca buget pentru celputin doua noi unitati", crede Petrescu, care admite ca larestaurantul Buongiorno, care se adreseaza veniturilor medii sipeste medii, a fost nevoie de doi ani pentru ca brandul sa fiecunoscut pe piata.

Astazi cele doua restaurante Buongiorno, din Piata Victoriei sidin centrul comercial Baneasa Shopping Center, au o crestere de 30%in cifra de afaceri si de 50% in ceea ce priveste numarul declienti.

Pentru 2010 Trotter Prim are planificate patru noi deschideri,dintre care o berarie, un restaurant si doua cafenele. Beraria,care va purta numele de City Grill Beer Garden si in care s-ainvestit circa un milion de euro, va fi deschisa la sfarsitulanului viitor in zona Pache Protopopescu din Bucuresti, in cladireape care Petrescu a achizitionat-o cu cativa ani in urma. Unitateava avea 400 de locuri, dintre care 200 vor fi in interior pe douaetaje.

Trece la achizitii de restaurante

"In buget va fi si un restaurant City Grill sau unul Buongiorno,in functie de achizitiile pe care le facem pe piata. Astazi avemdeja vizat un numar de restaurante pentru a fi achizitionate.Ramane sa decidem pe care dintre ele le vom prelua. Celelalte douaunitati vor fi in zona de cafenele, pe care le vom dezvolta incladiri de birouri sau in zone independente, foarte circulate.Poate fi chiar centrul istoric", spune Petrescu. In afara deberarie, celelalte unitati vor necesita investitii de circa 200.000de euro fiecare, potrivit proprietarului City Grill.

Compania mai detine o cladire, fosta primarie a sectorului 2,care se afla in faza finala de renovare, dar deocamdata Petrescu nua luat o decizie cu privire la destinatia acestui spatiu.

"In 2007 si 2008 puteai deschide un restaurant aproape in oricezona a orasului si aveai vanzari. Astazi trebuie sa indeplinesticonditii mult mai drastice si noi am schimbat strategia dedezvoltare, deschidem doar in zone cu trafic foarte mare. Fostaprimarie a sectorului 2 nu se mai incadreaza in acest segment, asaca fie asteptam o revitalizare a consumului pentru a deschide unrestaurant, fie mutam aici propriile birouri, fie o inchiriem",anunta administratorul companiei. Dragos Petrescu intentiona intrecut sa deschida si un hotel in Predeal, dar deocamdata toateplanurile pe aceasta piata sunt inghetate pentru ca "este unsegment care isi va reveni foarte greu, mai greu decat cel alrestaurantelor", dupa cum spune acesta. Grupul, care a rulat in2008 afaceri de 15,2 mil. euro, concureaza cu Trotter Restaurant,controlat de Catalin Mahu, care detine restaurantele La Mama sicafenelele Cafepedia.

Intra pe brutarii

Chiar daca strategia Trotter Prim nu cuprinde alte branduri noiin portofoliu, proprietarul grupului este in discutii cu o companiedin Germania pentru preluarea unei francize pe segmentul debrutarii, cel mai probabil in 2010.

Afacerile lui Petrescu

CityGrill/City Café

  • 8 restaurante si cafenele
  • 15 euro - valoarea estimata a unui bon de casa

Buongiorno

  • 2 restaurante
  • se adreseaza segmentului mediu si peste mediu

Bundetot

  • un restaurant mutat din mallul Iris Shopping Center in centrulvechi
  • 2,5 euro - pretul minim al unei shaorma

Caru' cu bere

  • un restaurant
  • 5-6 mil. euro - cifra de afaceri estimata

Hanul Berarilor

  • un restaurant in care a investit un milion de euro
  • la inaugurare, Petrescu spunea ca brandul ar putea egalavanzarile obtinute de Caru' cu Bere

Sport Bar Cantina

  • primul pub deschis de Petrescu
  • 300.000 de euro a fost valoarea investitiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO