Companii

Păuna, BM:Finanţele să spună de ce bani publici sunt alocaţi pentru proiecte care sunt "găuri negre"

Păuna, BM:Finanţele să spună de ce bani publici sunt alocaţi pentru proiecte care sunt "găuri negre"

Autor: Marius Radu - Mediafax

18.10.2011, 18:24 104

România are cele mai mari cheltuieli cu investiţiile din Europa, dar rezultatele nu sunt cuantificate, iar Finanţele trebuie să justifice unele proiecte pentru că de multe ori sunt alocaţi bani publici pentru "găuri negre", afirmă Cătălin Păuna, economist-şef la Biroul Băncii Mondiale în România.

"Cheltuielile noastre publice cu ceea ce numim investiţiile sunt ca procent din PIB cele mai mari din Europa, şi au fost mult timp. O parte au fost explicate de procesul de convergenţă. Dar dacă ne uităm concret, unde sunt străzile…de multe ori băgăm bani publici în găuri negre", a spus Păuna.

Potrivit economistului Băncii Mondiale, există proiecte din anii '70-'80 care încă primesc finanţări de la bugetul statului şi trebuie analizat dacă asemenea investiţii mai sunt justificate.

"Nu ştim ce se întâmplă cu banii aceştia după ce i-am investit. Nimeni nu măsoară în ce măsură investiţiile publice şi-au atins scopul. (…) Cred că Ministerul Finanţelor ar trebui să se concentreze mai atent pe portofoliul de investiţii la nivelul ordonantorilor de credite pentru că venituri importante pot veni de acolo", a continuat Păuna.

Economistul a arătat că discuţiile legate de nivelul taxării nu pot fi decuplate de eficienţa cheltuirii banului public.

"Cheltuielile din sănătate au crescut enorm în ultimii 10 ani. Se vede în indicatori de sănătate mult mai buni? Nu cred ca se vede acest lucru. La fel şi în educaţie", a adăugat Păuna.

Referind-se la problema colectării reduse la buget, Păuna spune că rezolvarea nu va fi una uşoară, menţionând experienţa Bulgariei, care a reuşit să îmbunătăţească substanţial veniturile la buget după o perioadă de şase ani.

"În Bulgaria a fost un proiect de succes, care a necesitat o restructurare substanţială a reţelelor din teritoriu. Erau peste 200 de teritorii de colectare. La sfârşitul procesului au rămas vreo cinci în toata Bulgaria. Cred că determinant a fost voinţa politică. Cei care au fost la conducere au înţeles că este un proiect important, care aduce beneficii imense", a explicat Păuna.

Oficialul Băncii Mondiale a adăugat că au fost luate unele măsuri pentru reformarea sistemului, însă rezultatele nu se vor vedea imediat.

"Un grad de absorbţie a fondurilor structurale de 3,7% este extrem de mic după patru ani ca membri ai UE. Toată această restructurare este extrem de dificilă şi ia foarte mult timp. Trebuie să fim răbdători că nu vom avea rezultate pe termen foarte scurt", a mai spus Păuna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO