Companii

Paunescu decide luna aceasta daca dizolva fabrica de mobila Imar Arad

Paunescu decide luna aceasta daca dizolva fabrica de mobila Imar Arad
03.03.2010, 23:17 617

Actionarii producatorului de mobila Imar din Arad vor decide lafinalul acestei luni daca vor dizolva sau nu compania, dupa ceAdunarea Generala a Actionarilor (AGA) a decis in decembriedizolvarea "preventiv".

"Imar nu este in dizolvare. Hotararea a fost facuta preventiv,actionarii avand posibilitatea sa faca orice este legal pentrucompanie. AGA a facut bine ca a aprobat dizolvarea. Ar fi fost multmai usor sa ne punem in insolventa, insa era o cale faraintoarcere", a spus Mauro Frola, directorul general al companiei.In intervalul din decembrie pana in prezent, compania si-a derulatactivitatea, insa la o dimensiune mult redusa fata de aniianteriori.

O piata care s-a prabusit

"Imar este in dificultate, situatie pe care insa speram sa odepasim. Piata s-a prabusit anul trecut. Va fi o redimensionare aactivitatii. Se incearca sa se plateasca datoriile, dar Imar numoare", a mai spus Frola.

Elnu a dorit sa precizeze nivelul datoriilor companiei, insa potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Imar a avut in 2008datorii totale de 9 mil. lei (2,4 mil. euro).

Potrivit lui Frola, problemele companiei s-au agravat inprimavara anului trecut, cand practic nu au mai existat comenzi.Aproximativ 85% din productia companiei merge la export, inprincipal pe pietele din Est, unde scaderile au fost de 50%. Anultrecut Imar a avut o cifra de afaceri de 5-6 mil. dolari (peste 3,5mil. euro), conform lui Frola. Potrivit datelor de pe site-ulMinisterului de Finante, in 2008 compania a avut o cifra de afaceride 3,8 mil. euro si pierderi de 1,5 mil. euro. Intregul sector demobila a scazut semnificativ anul trecut, urmand trendul din piataimobiliara, atat producatorii de talie medie, cat si marii jucatoriresimtind din plin efectele inca din primele luni. Iar finalulanului a confirmat tendinta.

Liderul pietei, compania Mobexpert, a avut anul trecut vanzarimai mici cu 21% in lei. Nici gigantul suedez IKEA nu a fost ocolitde criza, in 2009 vanzarile fiind mai mici cu 9%. "Suntem in crizade un an si jumatate. Speram ca in urmatoarele sase luni lucrurilese vor indrepta (la nivel economic general - n.red.)", afirmaFrola, care adauga ca sectorul de mobila este in dificultate pestetot in Europa.

Seful Imar spune ca vede semnale de revenire a pietei, dupa ceau inceput sa apara si comenzile.

In ultimii ani, cifra de afaceri a scazutputernic

" Daca trendul se mentine, AGA poate sa revina asupra decizieide dizolvare. Daca nu, probabil ca vor inchide", a mai spusFrola.

In ultimii ani cifra de afaceri a Imar a scazut puternic, de la11,7 mil. euro in 2004 la 3,5 milioane de euro anul trecut. Siangajatii sunt din ce in ce mai putin. In prezent, compania lucrezacu 164 de oameni, de la peste 1.400 in 2004. Mauro Frola spune cain ultimii ani au existat atat concedieri, cat si reduceri deposturi ca urmare a investitiilor derulate.

In anii trecuti numele lui Frola a fost legat de firma italianaLandini, interesata de achizitionarea Tractorul Brasov in 2004,preluare care insa nu s-a concretizat.

Pe piata din 1891

  • Imar este unul dintre cei mai vechi producatori locali demobila, bazele companiei fiind puse in 1891. Actionarul majoritaral Imar, cu 92,52% din titluri, este Antreprenor RK, inregistrat inBucuresti. Actionarul acestei entitati este firma Kalina Trust,inregistrata in Elvetia, potrivit datelor RegistruluiComertului.
  • Conform informatiilor ZF, firma este controlata indirect deomul de afaceri George Paunescu. Paunescu nu a putut fi contactatpana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO