Companii

Pauză la falimente. Numărul insolvenţelor a început să scadă

Pauză la falimente. Numărul insolvenţelor a început să scadă

Autor: Cristi Moga

05.10.2010, 23:58 67

În ultimele luni nu a mai ieşit la suprafaţă niciun cazimportant al unei mari firme intrate în insolvenţă. La polul opus,şansele ca un jucător mare să se reorganizeze au crescut după ceAse­soft a preluat pachetul majoritar la Flanco.

Numărul cererilor noi de intrare în insolvenţă înregistrate laTribunalul Bucureşti a scăzut de la 5.120 la 4.189 în primele optluni ale acestui an, în timp ce la nivel naţional în luna august aufost înregistrate mai puţin de 900 de noi firme intrate îninsolvenţă, la jumătate faţă de media lunară din ultimii doiani.
Tendinţa de a cere intrarea partenerilor de afaceri în insolvenţăimediat după ce sunt îndeplinite condiţiile (existenţa unei datoriicerte, lichide şi exigibile mai vechi de 30 de zile şi mai mari de30.000 de lei) pare să apună, după ce reprezentanţii firmelor auînceput să observe că nu este o metodă rapidă de recuperare adatoriilor.

"Probabil că acei comercianţi care în 2009 au dat buzna să-şi bageîn insolvenţă partenerii de afaceri au fost uşor descumpăniţi defaptul că nu şi-au recuperat în acest fel datoriile peste noapte,procedura fiind complexă şi putând dura destul de mult. Astfel, arputea avea loc o reorientare a pieţei către alte modalităţi derecuperare a datoriilor. Cu toate acestea, consider că o concluzieva putea fi trasă doar în martie 2011 privind tendinţa numărului deinsolvenţe", a declarat Geanina Oancea, partener în cadrul firmeide audit şi consultanţă BDO.
Şi Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilorîn Insolvenţă din România (UNPIR), este scep­tic cu privire lamotivele diminuării numărului de dosare de insolvenţă şi considerăcă un rol important l-a avut suprasolicitarea instanţelor. Doar perolul Tribunalului Bucureşti erau la sfâr­şitul lunii august 11.439de dosare de insolvenţă, potrivit judecătorului Laura Radu,vicepreşedinte al Tribunalului, în timp ce în instanţă sunt doaraproximativ 130 de judecători pe toate secţiile.

"Unul dintre motivele pentru care numărul firmelor nou intrate îninsolvenţă este mai redus este legat de faptul că termenele dejudecată sunt foarte mari. În Bucureşti pentru o solicitare nouă deintrare în insolvenţă începi să te judeci în octombrie. La Prahova,primul termen este mai anul următor. În curând cred că termenelevor fi anul viitor pentru toate tribunalele din ţară", apreciazăStănescu de la UNPIR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO