Companii

Pe piaţa de M&A din Polonia s-au parafat în primele trei luni din 2022 aproape 90 de tranzacţii, cât într-un an mai slab în România

Pe piaţa de M&A din Polonia s-au parafat în primele...

Autor: Cristina Roşca

08.04.2022, 21:00 88

♦ Cea mai mare achiziţie – preluarea de către grupul ungar MOL a unui lanţ de benzinării – a sărit de 500 mil. euro.

Pe piaţa de M&A din Polonia, cea mai atrăgătoare din Europa Centrală şi de Est pentru investitori, s-au semnat în primele trei luni din acest an un total de 86 de tranzacţii, cu 10 mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2021, arată un raport al Navigator Capital şi Fordata, ajuns la cea de-a 43-a ediţie.

Numărul de fuziuni şi achiziţii la nivel de trei luni în Polonia este similar cu cel înregistrat la nivelul unui întreg an mai slab în România. Spre exemplu, în 2020, primul an de pandemie, pe plan local s-au semnat 93 de tranzacţii. Anul trecut a fost însă unul mai bun, cu aproape 140, conform unei analize a companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

Cifrele demonstrează astfel încă o dată că Polonia este cea mai atrăgătoare piaţă din regiune pentru investitori. Acest lucru este justificat de mai mulţi factori. Pe de-o parte, este vorba de mărimea economiei. Pe de alta, este vorba de puterea de cumpărare a locuitorilor (salariul mediu e aproape dublu faţă de România), fapt ce face ca unele businessuri să fie mai atrăgătoare. În plus, populaţia Poloniei numără circa 38 de milioane de oameni, de aproape două ori mai mulţi decât a României. Nu în ultimul rând, această ţară are multe companii de dimensiuni mari, fapt ce face ca unele fonduri de investiţii gigantice, care au nevoie de tichete de sute de milioane de euro minim, să aibă ce să cumpere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO