Companii

Pentru unul dintre marii constructori romani vremurile cand businessul se baza pe contractele private sunt doar amintiri

Pentru unul dintre marii constructori romani vremurile cand businessul se baza pe contractele private sunt doar amintiri
03.12.2009, 23:28 224

Compania care si-a inceput businessul in 1992 cu activitati dedemolare este in prezent unul dintre principalii constructorispecializati in structuri si lucrari de infrastructura. Apolodorsi-a schimbat strategia radical anul acesta si s-a implicat casubcontractor pentru tronsonul de autostrada Arad-Timisoara (32km), reabilitarea centrului istoric din Capitala si stadionul LiaManoliu.

Recent,Apolodor a castigat si un contract de antreprenor general pentruconstructia unui nou pod rutier peste canalul Dunare-Marea Neagrain valoare de 19,44 mil.euro. Podul va fi construit la kilometrul 0+540 al canalului si vaconecta sudul Portului Constanta cu autostrada Bucuresti-Constanta,urmand sa lege partea de nord cu partea de sud a PortuluiConstanta.

E nevoie de investitii directe in economie

"Printre factorii care vor determina cresterea anul viitor senumara reluarea investitiilor directe in economie. Intentionez saextind numarul de proiecte de infrastructura. Rememorez cu placerevremurile cand contractele private din business reprezentau cea maimare pondere din activitatea noastra", afirma Radu Ouatu,directorul general si proprietarul companiei Apolodor ComImpex.

El considera ca statul ar trebui sa fie mai agresiv inmonitorizarea proceselor de licitatie si sa fie mai exigent cufelul in care sunt executate lucrarile de constructie a proiectelorde infrastructura. "Pe vremuri de criza, cand banii sunt putini, nutrebuie ridicate obstacole in calea firmelor care vor sa participela licitatii, micsorand astfel numarul acelora care pot castigalicitatia, ci trebuie inasprita urmarirea realizarii contractelorla timp si in conditii de calitate", sustine Ouatu.

Chiar daca s-a reorientat catre proiectele de infrastructura,Apolodor nu a putut evita scaderea cifrei de afaceri a companiei inprimele zece luni cu circa 22% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, urmand ca tendinta sa ramana neschimbata pana la sfarsitulanului, iar businessul va ajunge la circa 74,5 mil. euro.

Dupa ce si-a extins activitatile in sectorul infrastructurii,Apolodor a lucrat anul acesta ca subcontractor al companieispaniole Sedesa pentru reabilitarea strazilor Lipscani si Gabrovenidin centrul istoric, unde a efectuatdeja lucrari in valoare de un milion de euro. Din cauza neonorariiplatilor de catre firma Sedesa, Apolodor a sistat lucrarile lastrada Gabroveni. Insa, avand in vedere ca primarul general SorinOprescu a reziliat contractul cu Sedesa, Apolodor ar putea castiganoi lucrari in centrul istoric, pentru ca cele zece strazi ramasenereabilitate vor fi scoase la licitatie separat.

Specialistiin demolari

Aproape ca nu exista proiect important de demolare a uneifabrici dezafectate sau cladire aflata in stare de degradare caresa nu fi fost daramata de Apolodor, de la Casa Radio - care va fitransformata intr-un proiect imobiliar mixt -, pana la fostulpavilion administrativ al uzinei Dacia sau fostul stadion LiaManoliu din Capitala.

Printre fabricile vechi daramate de Apolodor care au fosttransformate in proiecte imobiliare sau inlocuite cu unitati noi deproductie se numara UMEB, Atlas Copco,Electroaparataj si silozuri si cladiri dezafectate de la fabricilede ciment din Turda, Medgidia sau Alesd. Totusi, odata cuextinderea activitatilor din constructii, businessul cu demolariocupa in prezent doar un sfert din totalul cifrei de afaceri.

Reconfigureaza investitiile imobiliare

Apolodor a devenit in urma cu doi ani si dezvoltator imobiliardupa ce a anuntat ca va investi 20 de milioane de euro in proiectulrezidential Octopus Garden, un complex rezidential situat langacentrul comercial City Mall din sudul Capitalei. Proiectul cuprinde152 de apartamente cu doua, trei si patru camere, cu suprafetecuprinse intre 84 si 154 de metri patrati. Investitia a fost dejafinalizata, circa 70% din apartamente fiind vandute. Insa Apolodormai avea in plan un proiect rezidential mai mare, in care vainvesti 80 de milioane de euro, denumit Amfiteatru. Acesta va fisituat pe strada Mihai Bravu si se va intinde pe o suprafata de15.000 de metri patrati. Initial acest proiect era dedicatpersoanelor cu venituri medii, iar suprafetele apartamentelor dedoua camere urma sa fie de circa 70 de metri patrati. Odata cuvenirea crizei, compania intentioneaza sa adapteze marimealocuintelor la cererea de pe piata. "Amfiteatru va deveni dupa 2010un proiect de apartamente ieftine, dar nu meschine", explicaOuatu.

Businessul Apolodor a fost infiintat in 1992 si are in prezentcirca 900 de angajati. Compania a fost implicata in ultimii ani indemolarea mai multor obiective importante precum Casa Radio, fostulpavilion Administrativ al uzinei Dacia, Piata Obor si Statia deEpurare Glina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO