Companii

Perfetti ramane pe piata doar cu Mentos si Chupa Chups

Perfetti ramane pe piata doar cu Mentos si Chupa Chups
01.02.2010, 23:07 547

Perfetti van Melle, care si-a inchis recent fabrica din Romaniade la Cluj-Napoca, a externalizat importurile si distributiaproduselor Mentos si Chupa Chups catre distribuitorulElgeka-Ferfelis.

"Am demarat importurile de produse Mentos si Chupa Chups in lunaianuarie. Daca Mentos reprezinta o noutate pentru portofoliulcompaniei noastre, Chupa Chups a fost legat de Elgeka-Ferfelis siin trecut, pana in 2007 brandul fiind distribuit de noi", adeclarat Ioannis Ferfelis, directorul general al Elgeka-FerfelisRomania.

Perfetti van Melle a anuntat la finele anului trecut ca isiinchide fabrica din Romania cu aproximativ 100 de angajati si ca vacontinua sa activeze pe piata printr-un importator si distribuitorcare urma sa fie selectat ulterior.

Restructurarea businessului local al producatorului italian dedulciuri a generat 168 de disponibilizari, iar odata cu inchidereaunitatii din Cluj-Napoca au iesit de pe piata jeleurile Fruitellasi bomboanele Alpenliebe.

Mentos si Chupa Chups sunt cele mai mari branduri dinportofoliul Perfetti van Melle Romania, dupa valoarea vanzarilor.Compania a preluat distributia acadelelor Chupa Chups in 2007 de laElgeka-Ferfelis, dupa ce Perfetti a finalizat, la nivelinternational, achizitia producatorului spaniol Chupa Chups.

Restructurarea businessului din Romania a venit pe fondulreducerii la jumatate a vanzarilor la nivel local, potrivit datelorcomunicate de compania italiana pe primele noua luni din 2009.Producatorul raportase pe 2008 vanzari de 14 mil. euro, pe o piatadominata de compania americana Wrigley, cu o cifra de afaceri de 68mil. euro.

Al doilea business nou pentruElgeka-Ferfelis

Elgeka-Ferfelis a anuntat ca a preluat in acest an sidistributia produselor Shell in Republica Moldova. ProducatorulShell Lubricants Supply Company a intrat pe lista sa de furnizoriin 2009. Compania, care se numara printre cei mai mari zecedistribuitori din sectorul bunurilor de larg consum, mizeaza inacest an pe o crestere a cifrei de afaceri in Romania de 17% fatade 2009, pana la valoarea de 83 mil. euro.

Distribuitorul, controlat de grupul elen Elgeka, a realizat anultrecut o crestere de aproape 5% a cifrei de afaceri fata de 2008,pana la 70,7 mil. euro, si un avans al profitului operational(EBITDA) de 28%. "Cresterea profitului operational s-a datoratmodificarii mixului de produse, dar si administrarii mai bune acheltuielilor", a precizat Ioannis Ferfelis.

Cei mai mari furnizori ai sai, dupa ponderea in cifra de afaceridin 2009, sunt Reckitt Benckiser (Calgon, Vanish), Cream Line(Finetti), Shell, Podravka (Vegeta) si SSL International(Durex).

Peste 80 de milioane de euro dindistributie

Din 2006, distribuitorul si-a extins operatiunile si pe pieteleexterne, prin deschiderea a doua subsidiare in Bulgaria siRepublica Moldova. Acestea i-au adus anul trecut afaceri de 10,3mil. euro. Astfel, cifra de afaceri consolidata a Elgeka-Ferfelis aajuns anul trecut la 81 mil. euro, sub tinta comunicata de companiein 2008, de 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO