Companii

Perini pregateste transformarea grupului Romstal intr-un holding evaluat la circa 390 mil. €

Perini pregateste transformarea grupului Romstal intr-un holding evaluat la circa 390 mil. €

Enrico Perini, 42 de ani, a extins afacerea Romstal si peste hotare, in 2007 omul de afaceri platind 10 mil. euro pe distribuitorul Doming din Serbia

10.01.2010, 23:22 1181

Detinerea de 51% a fost evaluata la circa 825,7 milioane de lei(circa 195 mil. euro), potrivit companiei de consultanta si auditPricewaterhouseCoopers (PwC).

Aceasta este prima evaluare facuta publica de catre grupulRomstal, pana acum fiind derulate doar estimari pe baza marjei deprofit.

Astfel,Perini, 42 de ani, a adus 825,7 de milioane de lei (circa 195 mil.euro) la capitalul social al firmei Perini Land Holding, creatapentru eficientizarea afacerii. In mod direct, omul de afacericontroleaza astfel 99,9922% din companie, in timp ce PeriniProperties & Investments detine sub 1% din capital.

Aportul la capitalul acestei companii este reprezentat decontravaloarea partilor sociale detinute de Perini in cadrulgrupului Romstal (51% actiuni la compania Romstal si 51% actiuni lacelelalte firme din grup), transferate de pe persoana fizica pepersoana juridica. Restul de actiuni este detinut de firma Framancu sediul in Italia (40%) si de Ovidiu Henter, directorul executival grupului Romstal, care are o detinere de 9%.

La valoarea de circa 390 mil. euro, grupul Romstal ar putea fiunul dintre cele mai valoroase 50 de companii din tara, daca luamin calcul "Anuarul celor mai valoroase companii din Romania",realizat de Ziarul Financiar in colaborare cu casa de investitiiCapital Partners.

Anuarul nu evalueaza insa valoarea holdingurilor, ci doar acelei mai valoroase companii dintr-un grup.

Singura companie din distributia de materiale de constructiicare a intrat in topurile realizate de ZF a fost Arabesque in 2008,insa anul trecut compania din Galati nu a mai reusit sa fie intreprimele 100 de companii, pentru ca i-a scazut valoarea sub 117 mil.euro, potrivit sursei citate.

Afacerile au scazut cu 35%

Businessul grupului Romstal a scazut anul trecut cu 35% fata de2008, ajungand la 350 de milioane de euro, din cauza scaderiibruste a consumului de materiale de constructiitermo-hidro-sanitare.

In aceste conditii, in 2009 grupul s-a reorientat catreconsolidarea businessului si catre extinderea pe pietele externe.Romstal si-a extins anul acesta prezenta in Rusia si Ucraina prindeschiderea francizelor care au atras investitii de 600.000 deeuro.

In plus, Perini a extins domeniile pe care activeaza grupulRomstal si in sectorul energiilor regenerabile, dupa ce a investitpeste 8 milioane de euro in achizitia de terenuri si constructiaunui proiect energetic eolian in judetul Galati si mai areprogramate investitii de 10 mil. euro intr-un proiect similar injudetul Constanta.

Perini a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca estimeaza orevenire a cresterii consumului pe piata materialelor deconstructii abia in 2013 si ca ia in calcul derularea unorinvestitii in alte tari unde "antreprenorii sunt mai bineprimiti".

S-a dus si peste granite

Tinta lui Perini, anuntata in urma cu trei ani, era ca in anul2012 businessul sa ajunga la un miliard de euro, insa planurile aufost date peste cap de criza financiara.

Businessul Romstal a luat proportii odata cu extinderea inregiune, dupa ce piata locala a fost acoperita aproape intotalitate prin magazine si francize.

Una dintre cele mai importante achizitii ale Romstal a fostpreluarea in 2007 a distribuitorului Doming din Serbia, in urmaunei tranzactii care s-a ridicat la circa 10 milioane de euro.

Grupul include mai multe firme, cele mai importante fiindRomstal Imex (producator si furnizor pe segmentele echipamentelortermo-hidro-sanitare, placilor ceramice si corpurilor de iluminat),Valrom Industrie (producator de sisteme de tevi din plastic),Valplast Industrie (producator de tevi si fitinguri din PVC) sidealer-ul auto Autoklass Center. Romstal mai cuprinde si firmespecializate in alte segmente, precum cel imobiliar, gradinarit,agricultura sau energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO