• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.4399
  • Leu / USD4.2653
Companii

Perioadă de foc pentru companii, cu turbulenţe în economie. Coface: Cel mai mare boom industrial din ultimele trei decenii este istorie. Urmează creşteri ale insolvenţelor

Perioadă de foc pentru companii, cu turbulenţe în economie. Coface: Cel mai mare boom industrial din ultimele trei decenii este istorie. Urmează creşteri ale insolvenţelor

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

11 mai 2019 14113

Cel mai mare boom industrial din ultimii 30 de ani din zona euro a luat sfârşit în noiembrie anul trecut, fapt resimţit în primul trimestru din 2019: comerţul global este în declin (2,3%, în comparaţie cu 3% în 2018) iar creşterea PIB global va fi cea mai slabă din 2016, anunţă Coface. 

Studiul Coface estimează o creştere economică globală de +2,9%, cu 0,3% mai puţin decât în 2018 şi estimează că numărul insolvenţelor în afaceri va creşte în 26 din cele 39 de ţări analizate, comparativ cu doar 19 în 2018.

Companiile europene sunt cele mai slabe: Coface anticipează o creştere de 3% a insolvenţelor în Europa Occidentală şi de 4% în Europa Centrală şi de Est. În Germania, eroziunea încrederii în afaceri în sectorul producţiei este mult mai puternică decât în ţările vecine. Deschiderea mare a economiei germane, combinată cu expunerea sa la destinaţii riscante, precum Turcia, Marea Britanie, China şi, într-o măsură mai mică, Statele Unite, afectează vânzările internaţionale. Comenzile au scăzut cu peste 4% în martie pentru producători, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2017.

După sectorul auto, al cărui calificativ în Europa, America de Nord şi America Latină a fost redus de Coface la începutul acestui an, acum a venit rândul furnizorilor să sufere consecinţele scăderii vânzărilor de autoturisme. Sectorul chimicale este afectat în mod deosebit. Şi companiile petrochimice sunt sensibile la majorarea preţurilor petrolului şi etanului şi la modificările privind reglementările şi comportamentul consumatorilor, care sunt din ce în ce mai preocupaţi cu privire la mediu. Această tendinţă a determinat Coface să scadă calificativul sectorului substanţelor chimice din Statele Unite, Germania şi Olanda la risc mediu şi la risc ridicat în Franţa, Marea Britanie şi Italia.

Creşterea preţului petrolului (care ar trebui să rămână la un nivel confortabil, 65 dolari în medie în 2019, potrivit Coface) şi recenta reorientare a politicii monetare a Rezervei Federale a Statelor Unite contribuie la stabilizarea riscului de creditare din Orientul Mijlociu. Prin urmare, calificativul Arabiei Saudite este ridicat la B. Sectoarele textile - îmbrăcăminte şi lemn beneficiază de asemenea de cheltuieli bugetare sporite, ceea ce explică îmbunătăţirea calificativelor lor la risc mediu. În Emiratele Arabe Unite, ţara al cărui calificativ a fost îmbunătăţit în februarie, trei sectoare se încadrează în categoria risc mediu: auto, respectiv ca răspuns la numeroasele proiecte de infrastructură, inclusiv Expo 2020; retail, susţinut de creştere accelerată, investiţii şi turism; şi textile - îmbrăcăminte, caracterizat de o putere de cumpărare mai mare şi schimbarea comportamentului clienţilor.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: 0
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2653
Diferență: 0
Ieri: 4.2653
Azi: 5.4399
Diferență: 0
Ieri: 5.4399
Azi: 4.2267
Diferență: 0
Ieri: 4.2267