Companii

Persoanele care au conturi pe Spaţiul Privat Virtual pot plăti, în contul altei persoane fizice, impozite sau contribuţii din Declaraţia unică

Persoanele care au conturi pe Spaţiul Privat Virtual pot...

Autor: Roxana Rosu

21.08.2020, 16:32 4583

♦ Cele mai frecvente plăţi au vizat impozitul pe venit, contribuţii, accize colectate şi plata unor penalităţi ♦ Interconectarea dintre serviciul SPV şi ghişeul.ro a fost implementată în luna iunie 2020.

Persoanele care au conturi pe Spaţiul Privat Virtual, administrat de ANAF, pot plăti, în contul oricărei alte persoane fizice, impozite sau contribuţii evidenţiate în Declaraţia unică, în urma implementării unor noi facilităţi ale serviciului online.

În noul meniu disponibil în serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilităţi, se selectează opţiunea Plată obligaţii fiscale PF şi apoi În numele altei persoane, se optează pentru plata obligaţiilor fiscale declarate prin declaraţia unică (impozit pe venit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate/ contribuţii de asigurări sociale).

Apoi se completează codul numeric personal/ numărul de identificare fiscală al persoanei pentru care se face plata, precum şi suma care se doreşte a fi achitată, după care plata poate fi efectuată.

Această facilitate este disponibilă numai în serviciul SPV, momentan nefiind posibilă o astfel de plată prin intermediul site-ului ghiseul.ro.

Totodată, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera două noi rapoarte:
1. Istoric declaraţii â Declaraţii depuse de persoană fizică în formă electronică (până acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice)

2. C168 â Duplicat Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune

În perioada urmatoare, Ministerul de Finanţe şi ANAF  au în vedere  implementarea plăţii prin SPV şi interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligaţii fiscale pentru persoanele juridice.

Interconectarea dintre serviciul SPV şi ghişeul.ro a fost implementată în luna iunie 2020, contribuabilii persoane fizice având posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, în nume propriu, peste 30 impozite şi contribuţii.

Cele mai frecvente plăţi au vizat impozitul pe venit, contribuţii, accize colectate şi plata unor penalităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO