Companii

Peste 3,5 milioane de tone de grau sunt blocate in silozuri. Valoarea stocurilor depaseste 400 de milioane de euro

13.01.2009, 18:04 72

Scaderea preturilor la cereale si implicit incapacitatea agricultorilor de a-si mai acoperi costurile de productie din vanzarea acestora au condus la pastrarea in silozuri a mai mult de jumatate din recolta pe 2008, in speranta unei revitalizari a pietei in urmatoarele luni.

"In august, Ministerul Agriculturii a anuntat o productie de grau de 9 mil. tone, in noiembrie a revizuit datele scotand la lumina 7,6 mil. tone, dar in realitate nu s-au produs mai mult de 6 mil. tone de grau in 2008. Pana acum piata a putut inghiti doar 2,5 mil. tone, ceea ce inseamna ca circa 3,5 mil. tone de grau sunt blocate in asteptarea unor preturi corecte", a declarat pentru ZF Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
In prezent, pretul cu care se comercializeaza tona de grau ajunge la 500 de lei (115 euro/tona), ceea ce inseamna ca stocurile actuale de grau ajung la o valoare de aproximativ 1,75 mld. lei (400 mil. euro).
"In lunile februarie-martie stocurile achizitionate de marii prelucratori se vor termina, iar piata va incepe sa functioneze normal. Estimam ca preturile pentru grau vor mai urca la un nivel de pana la 600 lei/tona (140 euro/tona)", completeaza Matei.
In conditiile in care agricultorii vor pastra pana atunci productia, valoarea stocurilor de grau va ajunge la un maxim de 2,1 mld. lei (490 mil. euro). Marii jucarori din agricultura insa, care au pastrat in hambare cel putin 30% din recolta la finalul anului trecut, nu privesc cu optimism inceputul lui 2009.
"In niciun caz nu vor interveni schimbari in piata. Trebuie sa ne luam gandul de la preturi mai mari in 2009, pentru ca pana in vara nu vor mai fi cresteri semnificative", spune Mihai Anghel, administratorul Cerealcom Dolj, care admite ca a vandut o parte din productia de grau, dar ca mai are stocuri pentru ca nu a avut oportunitati de a le vinde la un pret bun.
Cultita Tarata, omul de afaceri care detine compania TCE 3 Brazi, cu activitati in industrie si agricultura, a produs anul trecut 400.000 de tone de cereale si plante tehnice, dintre care 102.000 de tone de grau.
"Am avut norocul sa inchei contracte bune inainte sa scada drastic preturile, dar tot am pastrat 30% din productie. Astfel ca in decembrie valoarea stocurilor ajungea la 5 milioane de euro. Multi agricultori spun ca nu pot vinde acum la preturile de nimic cu care se comercializeaza cerealele, dar sunt si persoane care au fost nevoite, din cauza creditelor pe care le au, sa vanda o parte din marfa. Cred ca statul trebuie sa intervina si sa absoarba doua milioane de tone", este de parere Culita Tarata, care administreaza in Insula Mare a Brailei 62.000 de hectare de teren agricol.
Cele mai avantajate sunt companiile care au mizat pe un business integrat, o mare parte din productie fiind directionata spre celelalte divizii ale grupului, fie de procesare a uleiului sau producere de biocombustibili, fie pentru hrana animalelor.
Printre grupurile integrate se numara Interagro, condus de Ioan Niculae, Comcereal Vaslui, detinut de Adrian Porumboiu, sau Agrofam Holding, companie administrata de Stefan Poienaru.
"Fiecare agricultor isi face propria strategie. Toate preturile sunt in scadere, de aceea eu am decis ca productia sa mearga in mare parte spre procesare. Astfel, folosim pentru celelalte divizii 60% din grau si tot ce am obtinut la celelalte culturi. Restul pastram sau vindem", anunta Porumboiu.
Omul de afaceri din Vaslui a cultivat 26.000 de hectare cu grau si a raportat in vara lui 2008 o productie la hectar de 5,4 tone, adica un total de 140.400 de tone, 40% din aceasta fiind pastrata pentru comert. Asta inseamna ca stocurile de grau destinate pietei ale Comcereal Vaslui au ajuns in aceasta iarna sa valoreze aproximativ 16 milioane de euro.
Stefan Poienaru, care exploateaza in arenda aproximativ 12.000 de hectare de teren in Balta Ialomitei, cultivand in fiecare toamna 7.000 de hectare de grau, a anuntat ca jumatate din productie urmeaza sa fie vanduta. In prezent, 19 mii de tone de grau sunt pastrate in silozurile construite in ultimii ani, in asteptarea majorarii preturilor, valoarea lor depasind 2 milioane de euro.
Interagro anunta ca in piata comerciantii au format stocuri a caror valoare a scazut mult sub nivelul la care au fost achizitionate, mai ales ca o mare parte din produse se tranzactioneaza "la negru". "In fostele grajduri sunt sute de mii de tone de marfa nefiscalizata, iar asta strica piata, scazand pretul. Interagro are calendare foarte precise de vanzare. In fiecare luna trebuie sa vindem ceva pentru a plati creditele la banci, dar ne lovim de cantitatea mare de marfa din fostele grajduri vanduta la preturi foarte mici", spune Sorin Dogaru, directorul diviziei agricole din cadrul Interagro, care anunta ca doar 20% din graul obtinut in 2008 este folosit in industria alimentara.
Nu doar pretul graului a scazut dramatic in ultimele luni, ci si al celorlalte cereale si plante tehnice, astfel ca floarea-soarelui se vinde in momentul de fata cu 700 de lei/tona (178 euro/tona, la cursul actual), porumbul cu 400 de lei/tona (101 euro/tona), iar rapita cu 1.200 lei/tona (304 euro/tona).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO