Companii

Peste 3,8 milioane de dosarele electronice de sănătate au fost deschise, iar până la finalul anului proiectul va fi finalizat

Peste 3,8 milioane de dosarele electronice de sănătate...

Autor: Ioana David

22.01.2015, 15:50 162

Peste 3,8 milioane de pacienţi şi-au deschis Dosarul Electronic de Sănătate (DES), document care a fost completat cu informaţii de peste 6.200 de medici, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a precizat că va implementa acest proiect până în decembrie 2015.

Dosarul Electronic de Sănătate va conţine toate informaţiile medicale ale pacientului (istoricul medical), adunate de la toţi medicii cu care acesta intră în contact.

Reprezentanţii CNAS precizează că deschiderea (iniţializarea) dosarului electronic de sănătate se realizează, la cererea pacientului, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)  istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există Sistemul centralizat. Iniţializarea unui Dosar Electrionic de Sănătate durează  aproximativ un minut.

Guvernul a aprobat în şedinta de ieri, normele metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a Dosarului Electronic de Sănătate al pacientului.

“Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid şi mai precis consultând acest dosar şi  nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata  dublelor investigaţii. Atunci când medicul va vedea în  dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând  setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigaţii suplimentare sau mai amănunţite,  necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiţi astfel, vor fi utilizaţi în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevarat nevoie”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

CNAS face următoarele precizări:

Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. El este sigurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul unor parole pe  care medicul care constituie DES i le va înmâna.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

Informaţiile din dosarul electronic de sănătate sunt  structurate în cinci module:

·         Modulul "Sumar de urgenţă", accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientulu;

·         Modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient" , "Documente medicale" şi "Date personale", accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor.

În situaţia în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din  “Sumarul de urgenţă” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viaţa pacientului.

Pentru un pacient aflat în stare de urgenţă, în care orice clipă contează, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum şi orice alte informaţii pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în “Sumarul de urgenţă”, sunt extrem de importante, astfel încât  medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă şi mai corectă decizie medicală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO