Companii

Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori nu au entităţi legale înregistrate local sau folosesc reprezentant fiscal. De ce exportă prin GMBH-uri sau reprezentanţi fiscali?

Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori nu au...

Autor: Cristina Roşca

14.04.2022, 00:07 1974

Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori locali, giganţi străini precum Robert Bosch, Philip Morris, BAT, H&M şi Philip Morris, lucrează prin repre­zen­tanţi fiscali sau companii de tip „GMBH“ ori „BV“ pentru a trimite produsele „made in Romania“ peste gra­niţă. De ce nu au ei sau de ce nu folosesc entităţile le­gale înregistrate local?

"Philip Morris Products SA şi Philip Morris Italia SRL sunt companii înregistrate în scopuri fiscale în România, dar sunt reprezentate de Philip Morris România SRL, entitatea de producţie. În calitate de reprezentant fiscal, Philip Morris Romania SRL asigură respectarea legislaţiei naţionale în vigoare, depunerea declaraţiilor fiscale, precum şi raportarea exporturilor", spune Emma Zeicescu, director communications Philip Morris România.

Ea adaugă reprezentarea fiscală a unei entităţi nerezidente nu aduce avantaje fiscale.

„În aceste situaţii se pot regăsi, de exemplu, firme in­ter­na­ţionale care au o activitate puţin dezvoltată, oca­zio­nală sau care doresc intrarea rapidă pe piaţa din România“, explică Ciprian Lăduncă, managing partner la LCL Advisory.

El adaugă că avantajul principal al operării printr-un re­prezentant fiscal este dat de eliminarea costurilor fixe ge­ne­rate de o entitate legală, precum salarii, chirii etc. În plus, toate obligaţiile legate de TVA sunt îndeplinite de re­pre­­zentantul fiscal, aspect care limitează riscurile fiscale afe­rente.

„În principiu, activitatea de comerţ pe teritoriul Ro­mâ­niei şi chiar deţinerea în anumite condiţii a unor sto­curi pe teritoriul României („consignment stocks“, „call of stocks“) nu presupun un sediu permanent (având re­zul­tanta declarării de impozit pe profit) şi deci nece­sita­tea înfi­in­ţării unei prezenţe juridice în România“, spune un alt expert în fiscalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO