Companii

Peter Craig Martin: in Bucuresti trebuie umplute hotelurile in week-end

20.04.2006, 00:00 22

Britanicul Peter Craig Martin, 41 de ani, a preluat de curand conducerea hotelului de cinci stele Howard Johnson Grand Plaza din Bucuresti, dupa un stagiu de peste 15 ani in industria hoteliera din Asia.

"Primul an este cel in care ajungi sa cunosti piata in care lucrezi, mediul de afaceri. Toate celelalte decizii strategice tin de aceste coordonate", explica acesta.

Martin spune ca inca exista un minus in ceea ce priveste serviciile din industria romaneasca a ospitalitatii (hoteluri, pensiuni, spatii de cazare).

Insa, precizeaza el, lucrurile vor lua o noua turnura odata cu deschiderea altor noi unitati hoteliere: va creste si nevoia de personal calificat si, odata cu aceasta, cererile salariale.

"Pe masura ce se deschid din ce in ce mai multe hoteluri, va creste cererea pentru personal calificat si va exista o presiune normala in ceea ce priveste remuneratia", a declarat Martin.

Desi o mare parte a angajatilor din domeniu prefera sa mearga in strainatate, unde salariile sunt mult mai mari, investitiile in hoteluri sunt in crestere pe piata autohtona.

Hotelul Howard Johnson din Bucuresti a inregistrat o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro in 2005, iar Martin spune ca isi propune sa realizeze o crestere a veniturilor de minimum 8% anul acesta.

"Cererea este foarte mare pentru produsul hotelier, in special din partea oamenilor de afaceri. Cea mai mare parte a veniturilor noastre vine din partea corporate (oamenii de afaceri care stau la hotel prin intermediul unui contract incheiat intre compania lor si unitatea hoteliera - n.red.)", explica Martin.

La un grad de ocupare mediu de 75% in randul hotelurilor de cinci stele, Bucurestiul este considerat o destinatie mai degraba de afaceri decat turistica.

In Orient, pe de alta parte, gradul mediu de ocupare al hotelurilor la acelasi nivel este de 90%.

"Diferenta vine din turismul leisure, care in Bucuresti nu exista. In Bucuresti inca trebuie umplute hotelurile in week-end", spune Martin. El a precizat ca, in Asia, fluxul mare de turisti vine din randul celor care calatoresc intre diferite orase din regiune.

"Acest lucru se va intampla si in Romania, turismul va creste intre diferite orase est-europene", a continuat el.

"Hotelurile de cinci stele din Bucuresti ofera un produs bun, care poate fi comparat in mod favorabil cu cele din alte orase din regiune", explica Martin.

Piata de cinci stele din Capitala a rulat afaceri de peste 100 mil. euro in 2005, fiind segmentul unde miscarile creeaza un ecou mai puternic decat in alte arii ale industriei de profil. "Profitabilitatea in industria noastra este o notiune fluctuanta in Romania, insa este mult mai mare decat in statele occidentale", spune el.

Martin estimeaza deschiderea mai multor unitati hoteliere in urmatorii doi ani, atat la nivel de lux, cat si in categoria mijlocie.

Reprezentantul Howard Johnson spune ca se asteapta la intrarea a inca doi-trei jucatori pe segmentul hotelier de lux in urmatoarea perioada. Deschiderea mai multor hoteluri va aduce dupa sine majorarea volumului de personal calificat in domeniu, mai spune oficialul Howard Johnson.

Peter Craig Martin l-a inlocuit pe Tinu Sebesanu in functia de general manager al hotelului Howard Johnson incepand cu luna martie a acestui an. Sebesanu a preluat postul de CEO al companiei de consulting si management Trend Hospitality, care va coordona toti managerii generali care vor opera hotelurile lantului Cendant in Romania.

Martin vine din functia de general manager al hotelului Hanoi Daewoo din Vietnam, unde a activat incepand cu luna noiembrie a anului 2004. Acesta a mai lucrat in pozitii similare in principal in zona Asiei, la Jakarta Hilton International (in Indonezia) sau Grand Formosa Kaohsiung (in Taiwan).

In 2005, George Copos, proprietarul hotelului de cinci stele Crowne Plaza, a preluat pachetul majoritar la compania care detine un alt jucator, tot de cinci stele - Athenee Palace Hilton. Preluarea Hilton de catre Copos este contestata in justitie de catre Tehnofrig Cluj, care revendica jumatate din pachetul de actiuni preluat de Ana Hotels, companie controlata de vicepremierul George Copos.

In Capitala activeaza in prezent sase hoteluri de cinci stele: JW Marriott, Athenee Palace Hilton, Howard Johnson, Intercontinental, Crowne Plaza si Casa Capsa. Hotelul Persepolis, clasat tot la cinci stele, nu este inca functional.

Primele cinci, cele mai importante, au general manageri straini. Pana la inceputul acestui an, Howard Johnson era ultimul hotel de lux de pe piata Capitalei condus de un roman. "Nu cred ca este foarte important faptul ca general managerul este strain. Fiecare companie isi doreste sa aiba un mediu de lucru international", explica Martin.

Howard Johnson Grand Plaza a fost deschis la inceputul lui 2005, in locul fostului hotel Dorobanti, si a necesitat o investitie de circa 30 mil. euro, derulata pe o perioada de patru ani.



Howard Johnson in Bucuresti

* Hotel de cinci stele

* Cifra de afaceri de 12,5 mil. euro in 2005

* Estimare de crestere cu minim 8% in 2006

* 285 de camere

* Grad de ocupare de 75%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO