Companii

Peter Latos, Head of Consulting, Strategy and Transactions EY Romania: Există companii locale atractive. Trebuie să ne concentrăm asupra modului de stimulare a creşterii afacerilor şi aici vorbim despre transferul de cunoştinţe şi educaţie

ZF Cei mai mari jucători din economie

Peter Latos, Head of Consulting, Strategy and...

Autor: Alexandra Matei

21.06.2022, 13:27 94

Peter Latos, Head of Consulting, Strategy and Transactions EY Romania, consideră că deşi România a avut o evoluţie mai lentă decât alte ţări în ultimii treizeci de ani, astăzi, există pe plan local companii atractive, iar focusul principal ar trebui să fie stimularea creşterii businessurilor prezente pe piaţă, cu ajutorul transferului de cunoştinţe şi prin educaţie.

„Există companii locale atractive. Dimensiunea medie a tranzacţiei în România este de aproximativ 15 milioane de dolari. Asta arată instantaneu că există, într-adevăr, companii interesante, care sunt de dimensiuni mici sau mijlocii - vorbim, în special, de afaceri antreprenoriale.  Acum, trebuie să ne concentrăm asupra modului de stimulare a creşterii afacerilor. Unele dintre acestea sunt despre transferul de cunoştinţe, despre educaţie. Comunitatea antreprenorială este foarte puternică în România. Vedem o mulţime de exemple de antreprenori care se ajută reciproc şi acest lucru este foarte important. Din perspectiva mea, trebuie să promovăm mai mult România ca destinaţie de investiţii, ca destinaţie turistică şi să atragem în continuare investitorii în ţară. Trebuie să ne asigurăm că piaţa atrage potenţialii cumpărători”, a declarat Peter Latos în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Peter Latos în cadrul conferinţei:

 România a fost foarte competitivă, dar nu a început, cu adevărat, tranziţia economică până în 1993. România a avut o tranziţie mai lentă, dar acum începem să ne redresăm. Investiţiile sunt încă mai mici în comparaţie cu alte ţări, dar este loc de creştere.

 Aderarea la UE, în 2007, a deschis în mod clar România către alte pieţe din regiune.

 România are o concentraţie foarte mare de investiţii legate în special de zona de fuziuni şi achiziţii. Acesta este un lucru pozitiv. Cheia acum este să ne asigurăm că acest trend continuă.

 România are încă un decalaj semnificativ de acoperit în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, are în mod clar încă o clasă de mijloc în creştere, care este interesantă în vederea invstiţiilor într-o serie de segmente ale economiei.

 Există o oportunitate uriaşă în ceea ce priveşte transformarea digitală. Nu va fi doar în jurul consumatorilor, energiei sau digitalizării, ci şi în jurul producţiei. România are un potenţial uriaş în producţie. De asemenea, vedem investiţii în infrastructură care vor creşte conectivitatea ţărilor şi a pieţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO